A 29 pontos akcióterv hatodik pontjához kapcsolódó változtatások célja a bürokrácia csökkentése, ami az állampolgárokat és az önkormányzatokat is segíti – mondta Szaló Péter helyettes belügyi államtitkár Szentendrén, a Püspökmajori Óvodánál megtartott sajtótájékoztatóján szombaton.

A csomag két fő pillérét a valamennyi állampolgárra és önkormányzatra vonatkozó rész, illetve a veszélyhelyzetekhez kapcsolódó rész alkotja. Mindkettő lényeges eleme, hogy lehetővé teszi a hatóságok számára a gyorsabb ügyintézést – mondta a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára.

Az önkormányzatok esetében olyan könnyítéséket vezet be a törvény, amely gyorsabbá teszi a rendezési tervek módosítását. A helyhatóságok egyszerre készíthetik el a településfejlesztési koncepciót és a településrendezési tervek vizsgálati munkarészeit, és az önkormányzatok egy határozattal fogadhatják el azt.

Az újjáépítést megkönnyítendő rendkívüli intézkedéseket tartalmaz a csomag arra az esetre, ha a kormány veszélyhelyzetet hirdet. „A törvény lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok két hét alatt módosíthassák a településrendezési eszközöket” – mutatott rá Szaló Péter. Emellett az építési engedélyezési eljárás és a hozzá kapcsolódó engedélyezések szintén felgyorsulnak, az általában 25 napos határidő 11 napra rövidül.

Az intézkedések azonnal hatályba lépnek, és a folyamatban lévő ügyekre is érvényesek – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Valamennyi önkormányzatra, illetve nagyobb beruházásra érvényes az integrált eljárás kiterjesztése, amely a 90 millió forint feletti beruházásokat érinti, ha azok vállalkozási célt szolgálnak. Ez alól kivételt képeznek a kereskedelmi célú létesítmények – közölte Szaló Péter. Amennyiben valaki komplex beruházást akar megvalósítani, az integrált eljárásban egyetlen dokumentációba összegyűjtve fel lehet kérni egy közreműködő hatóságot, amely azután kiadja a különböző hatóságoknak, így az eljárások párhuzamosan folynak. “Az eljárás hossza megegyezik a leghosszabb eljárás idejével” – mondta. Amennyiben az egyes hatóságok valamennyien egyetértenek, kiadható a végső építési engedély. A helyettes államtitkár kiemelte: egyetlenegy jogorvoslati szakasz van. Az intézkedésekkel harmadára, negyedére, olykor ötödére lehet csökkenteni az építési beruházási folyamatokat. Szaló Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a kilencven millió forintos értékhatár nagymértékben segíti a kisvállalkozásokat.

A helyettes államtitkár egyebek mellett kitérte arra is, hogy nem kell minden beruházás esetében örökségvédelmi hatástanulmány, megszűnik az előzetes környezetvédelmi vizsgálati eljárás, de marad az előzetes hatásvizsgálat, amennyiben környezetvédelmi engedélyezés szükséges.

Dietz Ferenc (Fidesz), Szentendre polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: az intézkedések jelentős mértékben megkönnyíti a veszélyhelyzetek kezelését, és ez Szentendre árvízi helyzete szempontjából rendkívül lényeges; másrészt az engedélyeztetések egyszerűsítésével a települések akár éveket nyerhetnek.