Négy átfogó módosító indítványt nyújtott be az úgynevezett “médiaalkotmányhoz” a fideszes L. Simon László. A parlament kulturális bizottságának elnöke egyebek mellett pontosítaná a válaszadási jogról és a nyilatkozat visszavonásának jogáról szóló részeket is.

L. Simon László keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: több, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló javaslathoz korábban benyújtott módosító indítványát visszavonta, és kedden négy komplex módosító javaslatot nyújtott be. Ezek – mint megjegyezte – a szakmai szervezetekkel való együttműködés eredményeképpen születtek meg.

Definíciók pontosítása mellett indítványainak egyike megváltoztatná a jogszabály tárgyi hatályát. “Egyértelművé tesszük, hogy nemcsak a klasszikus médiaszolgáltatások, tehát a rádió és a televízió tartozik a törvény hatálya alá, hanem a nyomtatott sajtó is, a tömegtájékoztatást végző internetes újságok is, a lekérhető audiovizuális tartalmakat nyújtó szolgáltatások is” – mondta.

Pontosítaná a politikus az állami szervek felvilágosítási kötelezettségéről szóló passzust is; ezzel szerinte cáfolni lehet azokat az “alaptalan vádakat”, hogy a Fidesz az állami szervek titkolózására törekedne.

L. Simon László szólt az úgynevezett regisztrációs kötelezettségről is, mint mondta, azok a regisztrációs kötelezettségek, amelyek az új médiumokat is érintik, csak részben vannak megemlítve a jogszabályjavaslatban, valamint a módosító indítványaiban, ugyanis szerinte majd a médiatörvényben kell részletesen rendezni a lekérhető tartalmak esetében, hogy milyen regisztrációs kötelezettséget várnak el ezekkel szemben.

A fideszes képviselő a válaszadási joggal kapcsolatban ugyancsak változtatna több ponton, a tárgyi hatály kiterjesztésével ugyanis a válaszadási jog az online és a lekérhető tartalmakra is vonatkozna.

Ismét szerepel módosító indítványában az a passzus, amely kiveszi az eredeti javaslatból azt a mondatot, amely szerint akinek becsületét vagy emberi méltóságát valamely médiatartalom sérti, követelheti válaszközlemény közzétételét.

A nyilatkozat visszavonásának jogát érintő részeken szintén pontosítana L. Simon László: álláspontja szerint körérdekű témák tárgyalása esetén a nyilatkozat visszavonása nem lehetséges a közszereplő részéről.

A politikus reagált a szocialisták hétfői sajtótájékoztatójára is. (Az ellenzéki párt képviselője, Mandur László hétfőn közölte, az MSZP harmincöt módosító javaslatot nyújt be a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslathoz. Az MSZP egyebek mellett a médiaszabadság garanciális elemeit erősítené.) L. Simon László közölte: nem érti, miért csináltak a szocialisták 35 módosító indítványt, ha azt gondolják, hogy még azok elfogadása esetén is olyan törvény születne, amelyet nincs értelme elfogadni. Hozzátette, egyetlenegy konkrét érv nem hangzott el arról, hogy a Fidesz javaslata miben alkotmányellenes.