Csaknem ötszázezer ügyben hozott határozatot, és összesen 13,2 milliárd forintnyi bírságot szabott ki február óta a rendőrség közigazgatási hatósági szolgálata, melynek felújított épületszárnyát szerdán adták át Szombathelyen. A kiszabott összegből eddig összesen 9, 1 milliárd forint folyt be.

Az országos hatáskörű, szombathelyi székhelyű hatósághoz futnak be elektronikus úton azok a felvételek, amelyeket a gyorshajtókról, tiltott helyen várakozókról és más közlekedési szabályok ellen vétőkről készítenek a rendőrök. A felvételeket teljesen zárt és automatizált számítógépes rendszer segítségével dolgozzák fel.

Papp Károly, az ORFK rendészeti főigazgatója az átadóünnepségen hangsúlyozta: a rendőrségnek nem célja a büntetések kiszabása, a bírság csupán egy hatékony eszköz, amellyel elérhető, hogy a közlekedés biztonságosabb legyen.

Szavai szerint az úgynevezett “objektív felelősség” jogintézményének bevezetése óta jelentősen javult a közlekedés biztonsága.

Papp Károly szólt arról is, hogy Magyarországon évente a GDP 1,8 százalékának megfelelő kárt okoznak a közlekedési balesetek, ezért – mint mondta – nemzetgazdasági érdek is, hogy a balesetek száma az állampolgárok jogkövető magatartásának köszönhetően tovább csökkenjen.

Halmosi Zsolt, Vas megye rendőrfőkapitánya elmondta: a közigazgatási hatósági szolgálatnál összesen 290-en dolgoznak, a 220 millió forint értékű felújításnak köszönhetően most már a kor színvonalának megfelelő körülmények között.

A főkapitány az avatóünnepség után tartott sajtótájékoztatón kérdésre elmondta: az általuk eljárás alá vont szabálysértők között egy budapesti férfi a “negatív csúcstartó”, aki gyorshajtásaival és tiltott helyen várakozásaival egymaga 86 ügyben szerepelt, összesen 1,2 millió forintnyi bírságot szabtak ki rá.