Míg emberi jogi szervezetek rasszistának bélyegzik a Franciaországban ideiglenesen letelepedett romák kitoloncolását, a francia kormány több minisztere Brüsszelben igyekezett meggyőzni a Bizottság tagjait arról, hogy nem sértettek uniós jogszabályt. Közben Bukarest és Párizs egymásra mutogat.

Groteszk támadásoknak nevezte a francia kormány elleni bírálatokat a kedden Brüsszelben tárgyaló francia bevándorlási miniszter, Eric Besson. Emberi jogi szervezetek az utóbbi napokban éles kritikával illették a francia vezetést a főként bulgáriai és romániai romák kitoloncolása miatt.

Besson kedden – Pierre Lellouche európai ügyekért felelős kollégájával egyetemben – Viviane Reding és Cecilia Malmström biztosokkal tárgyalt. A két francia miniszter arról igyekezett meggyőzni az Európai Bizottság illetékeseit, hogy az illegális romatelepek felszámolása, és a külföldi romák kitoloncolása összhangban volt az uniós szabályokkal, akárcsak a francia jogszabályokkal.

Eric Besson fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy kollektív kiutasításra nem került sor, hanem olyan egyéneket toloncoltak ki, akiket lopással, „agresszív koldulással” és egyéb bűncselekmények elkövetésével vádolnak. Hozzátette azt is: a múltban más uniós állampolgárokat is kiutasítottak az országból, akik amúgy nem voltak romák. „Nincs úgynevezett roma-terv. Ez abszurd” – idézte az EUobserver a francia minisztert.

Az internetes hírportál szerint emberi jogi csoportok összefüggést látnak a francia fellépés és a hétvégi pozsonyi mészárlás között, amikor is egy fegyveres férfi mások mellett egy roma család hat tagját ölte meg. A Rasszizmus Elleni Európai Hálózat (ENAR) szerint például a kitoloncoló országok egy olyan romaellenes hangulatot teremtettek Európában, amely nagyban hozzájárul a cigányok elleni erőszak fokozódásához. Amikor egy újságíró az esetleges kapcsolatról faggatta a francia minisztereket, Besson azt válaszolta: „Ha ön francia lenne, akkor ezt a kérdést groteszknek nevezném”.

Pierre Lellouche mindemellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az évi 4 milliárd eurós uniós támogatásból Románia csak 80 milliót költ a romák beilleszkedését elősegítő projektekre. Amikor arról kérdezték, hogy Franciaország mennyit költ a roma integrációra, Besson nem tudott pontos számot mondani, mert – mint kifejtette – Franciaország etnikai alapon nem tesz különbséget a polgárai között, ugyanakkor szerinte „óriási” összegről van szó.

A válasszal sokáig Bukarest sem maradt adós. Három román miniszter ugyanis szintén Brüsszelben tárgyalt, ők pedig ezt követően az újságíróknak azt nyilatkozták, hogy az EU-tól érkező szociális támogatások 7 százalékát már roma projektekre költötték. Románia Európa-ügyi minisztere, Bogdan Aurescu úgy vélekedett: az eredet-, a célország és az EU között megosztott felelősség van, és Románia – húzta alá – boldogan veszi ki a részét ebből.

A romák kitoloncolásának ügye várhatóan az EP jövő heti ülésén is nagy hangsúlyt kap majd.