A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) úgy módosítaná a társasházakról szóló törvényt, hogy a társasház közös képviselője vagy intézőbizottságának elnöke jogosult legyen minden előzetes közgyűlési döntés, az adós előzetes értesítése nélkül is bírósági úton érvényesíteni a társasház igényét azzal szemben aki legalább kéthavi közös költség- vagy közüzemi díjtartozást halmozott fel.

Az Országgyűlés honlapján közzétett, Nagy Kálmán által jegyzett indítványban ezzel párhuzamosan azt is javasolják, hogy kormányrendelettel tiltsák meg a gázszolgáltatóknak a gázcsap elzárását addig, amíg a legalább kéthavi közüzemi díjtartozással hátralékos tulajdonostárssal szembeni bírósági végrehajtási eljárás be nem fejeződik jogerősen.

A javaslatot a kereszténydemokrata politikus azzal indokolta, hogy napjainkban egyre több társasháznak kell szembenéznie azzal a ténnyel, hogy egyes tulajdonostársak több havi közös költség- vagy közüzemi díjtartozást halmoztak fel.

Az indítvány értelmében a társasház közös képviselője vagy a társasház intézőbizottságának elnöke jogosult minden előzetes közgyűlési döntés, határozat nélkül és az adós előzetes értesítése nélkül bírósági úton érvényesíteni a társasház igényét azzal a tulajdonostárssal szemben aki legalább két havi közös költség- vagy közüzemi díjtartozást halmozott fel.

Kifejtette: a törvény módosítására azért van szükség, mert álláspontjuk szerint a társasházaknak jelenleg nem áll hatékony – a tartozó tulajdonostársakat tartozásuk megfizetésére – kényszerítő eszköz a rendelkezésükre. Tekintettel azonban arra, hogy a legtöbb gázszolgáltató már két havi közüzemi díjtartozás után elzárja az egész társasházat ellátó gázcsapot, javasolják, hogy kormányrendelettel tiltsák meg a gázszolgáltatóknak a gázcsap elzárását addig, amíg a legalább két havi közüzemi díjtartozással hátralékos tulajdonostárssal szembeni bírósági végrehajtási eljárás be nem fejeződik jogerősen.

Azokban az esetekben, ahol a gázszolgáltató a fenti okok miatt már elzárta a gáz főcsapot a társasházban – javasoljuk, hogy a kormány a rendeletben kötelezze a gázszolgáltatót a gázszolgáltatás azonnali visszaállítására – fejtette ki javaslatában a kereszténydemokrata politikus.