Ma este munkavacsorával kezdődik az Európai Unió védelmi minisztereinek kétnapos informális magyarországi ülése, amelyen Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is részt vesz.

A találkozó házigazdája Hende Csaba tárcavezető, a munkavacsorán és a pénteki munkaüléseken az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton elnököl. A tanácskozás célja új gondolatok ösztönzése és új döntések megalapozása a közös biztonság- és védelempolitikában.
A budapesti munkavacsorán a miniszterek megvitatják a folyamatban lévő uniós katonai műveleteket, köztük az uniós katonai szerepvállalást a Nyugat-Balkánon és Afrika szarvában. A pénteki gödöllői két munkaülésen a miniszterek áttekintik a védelempolitikában követendő irányokat és fő kérdéseket a legutóbbi többnemzeti kezdeményezésekkel összefüggésben. A munkaüléseken lehetőség lesz az EU-NATO, illetve az EU-ENSZ stratégiai partnerség kérdéseinek megvitatására is.
Tálas Péter, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutatóintézetének vezetője az MTI-nek korábban azt mondta, a védelmi miniszterek informális tanácskozásán nyilván téma lesz az észak-afrikai népfelkelések sorozata is. A biztonságpolitikai szakértő szerint a találkozó legfontosabb eleme a NATO-főtitkár részvétele lesz; fontos témaként szerepel majd az évek óta nem kellően hatékony NATO-EU-együttműködés. Rasmussen részvétele nyilván üzenetértékű, a főtitkár azt kívánja majd deklarálni, hogy a NATO és az EU kooperációját erősíteni kell.