A négy közül már csak egy, a harmadrendű vádlott, Pető Zsolt tagadja következetesen bűnösségét a Pest Megyei Bíróságon a romagyilkosságok ügyében folyó büntetőperben.

A keddi tárgyalás kezdetén a negyedrendű vádlott, Csontos István váratlanul bejelentette: nem kíván vallomást tenni, és kérdésekre sem kíván válaszolni.

A korábbi tárgyalásokon a negyedrendű vádlott, Csontos István ismert be bizonyos cselekményeket, kedden pedig ismertették az elsőrendű és a másodrendű vádlott, Kiss Árpád és Kiss István nyomozati vallomásait, melyek kapcsán a két vádlott a tárgyaláson is elismerte, hogy járt egyes támadások helyszínén és adott le lövéseket. Ugyanakkor mindkét vádlott hangsúlyozta, hogy sérülést nem akart okozni, emberekre nem adott le célzott lövéseket, csupán házakra, hiszen célja nem az ölés, hanem csak a figyelemfelkeltés volt.

Már csak Pető Zsolt tagadja az ügyészség szerint többszörös emberölésként minősülő, hat halálos áldozatot követelő romagyilkosságok büntetőperében, hogy bármifajta bűncselekményt elkövetett volna.
A tárgyalás előrehaladtával egyre több ellentmondás figyelhető meg az egyes vádlottak vallomásai, de időnként még ugyanazon vádlottnak az eljárás különböző szakaszaiban tett vallomásai között is.
A tárgyalás kezdetén a kilenc támadás közül a két utolsóban megvádolt Csontos István – aki eddig nem zárkózott el a vallomástételtől – jelezte, hogy a továbbiakban sem összefüggően, sem kérdésekre válaszolva nem tesz vallomást.
Elhangzott: Kiss Árpád, negyedik kihallgatásán, a galgagyörki és a piricsei támadást is elismerte.

Kiss István a tárgyaláson fenntartotta azt a korábbi, rendőrök előtt tett vallomását, mely szerint jelen volt 2008 augusztusában a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricse településen végrehajtott támadásnál, ahol ő négy lövést, vádlott-társa, Pető Zsolt pedig két lövést adott le. Nyomozati vallomása szerint Kiss István a sajtóból értesült arról, hogy megsebesített egy nőt, amikor lőtt. A tárgyaláson hangsúlyozta, ez nem célzott lövés volt.

Az első- és másodrendű vádlott tagadta, hogy köze lenne a besenyszögi fegyverrabláshoz; nyomozati vallomásukban azt mondták, hogy a fegyvereket Pető Zsolt szerezte be saját kapcsolatai révén.

Kiss Árpád azt vallotta: Pető Zsolt önmagától, nem tudni milyen célból, szerezte be a fegyvereket, kezdetben hármat, majd néhány héttel később újabb három darabot, és ezt már az első támadás előtt meg is mutatta nekik. Állítása szerint az elsőként megmutatott három fegyver új állapotú volt, a másik három közül kettő már át volt alakítva, a harmadik sörétes fegyvernek ő vágta le a csövét.

Kiss István viszont azt vallotta, Pető Zsolt az ő megbízásukra szerezte be valahonnan a fegyvereket: öt sörétes és egy golyós puskát, amelyet közös albérletükben az ágy alatt tartott. A testvérpár tagadta, hogy bármilyen közük lenne a besenyszögi hivatásos vadász kirablásához, állításuk szerint csak a sajtóból értesültek arról, hogy a rendőrök “rájuk akarják kenni” ezt a bűncselekményt is.

Pető Zsolt az ellene felsorolt többi vádponthoz hasonlóan tagadta, hogy köze lenne a vádiratban első vádpontként megfogalmazott fegyverrabláshoz, vagy a romák elleni támadásokhoz. A bíróság előtt, megerősítve korábbi vallomását, azt mondta: bűncselekményt nem követett el, így a fegyvereket nem is tárolhatta, azokkal lövéseket egyetlen alkalommal sem adott le.

A Pest Megyei Bírságon zajló per az elmúlt három tárgyalási naphoz hasonló szigorú biztonsági intézkedések mellett folytatódott. A négy megbilincselt vádlottat géppisztolyos kommandósok vezették be a terembe.
A romák elleni kilenc támadás miatt a négy férfi ellen aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel, csoportosan elkövetett fegyveres rablással és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

Szerdán további nyomozati iratok ismertetésével folytatódik a büntetőügy tárgyalása a négy vádlott jelenlétében.