A legmagasabb szintű nukleáris biztonság igénye mellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy Európában 500 millió fogyasztónak kell megfizethető áron energiát biztosítanunk – fogalmazott Herczog Edit az EP szerda délutáni vitájában.

A strasbourgi plenáris ülésen heves vita alakult ki a japán fukushimai atomerőműben történt baleset tanulságairól.

Herczog Edit szerint a nukleáris biztonság száz százalékban emberarcú: egy erőmű építése, üzemeltetése, fenntartása, de a leépítése is mind-mind emberi tevékenység eredménye. A képviselő szerint még egy antinukleáris Európa sem képzelhető el atomfizikusok, nukleáris technológiában jártas mérnökök nélkül. Komoly forrásokat kell fordítanunk a K+F-re a jövőben, a nukleáris folyamatok menedzselését egyre hatékonyabbá és biztonságosabbá tevő mérnöki szaktudás fejlesztésére – akkor is, ha a tagállamok többsége a nukleáris energia visszaszorítása mellett dönt. Mindjárt a legfontosabb kutatási terület a képviselő szerint az elmúlt 60 év nukleáris hulladékának felszámolása lesz.

Herczog Edit felszólalásában egyetértett mind az atomerőműveket érintő stressztesztek, mind a határon túli vizsgálatok lefolytatásával. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: az Uniónak ragaszkodnia kell ahhoz, hogy mind az 500 millió polgárának biztosítsa az elérhető, megfizethető és környezetbarát energiát.