A Győri Ítélőtábla elnöke hibának tartaná, ha csökkentenék a táblabíróságok számát, ugyanakkor a rendszeren belüli arányosítást szorgalmazza.

Havasiné Orbán Mária a pénteki bírói értekezlet után tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a Fővárosi Ítélőtábla az e szintre tartozó ügyek 57 százalékát intézi, míg Debrecenre és Győrre 13-13, Szegedre 10, Pécsre pedig 7 százalék jut. Mint hozzátette, ezt az arányt javítja, hogy Győrtől Pécshez került nemrégiben Zala megye.

Hozzátette: Debrecenhez képest annyiban hátrányos a helyzetük, hogy ott 25 bíró, míg a kisalföldi megyeszékelyen – egy 2006-os és egy tavaly év eleji, egy-egy fős bővítés után – 18 bíró dolgozik. Ilyen “hihetetlen nagy teher” dacára az ügyek 98 százalékát egy éven elül lezárják.

Súlyos hibának tartanék bármely régiótól megvonni ilyen magas szintű ítélkezési fórumot, és azt, mondjuk, a fővárosba terelni” – fogalmazott a táblabírósági elnök, aki kérdésre válaszolva – a mondottakat ötletelésnek nevezve – úgy nyilatkozott: “csak bíró kérdése”, hogy Fejér megye “akár ide is tartozhatna”.

Az öt ítélőtábla fölrajzilag lefedi az országot, közel viszi az állampolgárokhoz a fellebbviteli szintet, “az egy számháború, hogy sok vagy kevés” van belőlük – hangoztatta, hozzátéve, hogy azok munkasebessége alapján az öt tábla “valóban a legidőszerűbb ítélkezési fórum“.

Megjegyezte: míg 2005-ben, indulásuk évében 13 ezer, addig tavaly már 20 ezernél több ügy érkezett az ítélőtáblákhoz. A rendszer felállításakor feltételezettnél átlagosan hatvan százalékkal több ügyet dolgoztak fel, de volt olyan év is, amikor a prognózisban szereplő ügyszám duplája érkezett hozzájuk.