Az „.eu” internetes domainnév segíti a kisvállalkozásokat abban, hogy láthatóbbá váljanak az egységes piacon

2011. április 7-e az „.eu” internetes domainnév ötödik születésnapja.

Kapcsolódó konferencia
A Jogi Fórum 2011. április 28. napján konferenciát szervez Budapesten Védjegy- és Internetjog  – Jogviták és bírói gyakorlat témában.

 Az „.eu” a kilencedik legnagyobb felső szintű domain az interneten, világszerte az ötödik, Európában pedig a negyedik legnépszerűbb országkód szerinti felső szintű domain. A kis- és közepes vállalkozások számára különösen előnyös, ha rendelkeznek „.eu” domainnel, mivel ez – azáltal, hogy páneurópai identitást biztosít számukra az interneten – javítja a profiljukat az európai piacokon. A „.eu” bevezetése óta a bejegyzett „.eu” domainnevek száma évről évre nőtt, és mára majdnem eléri a 3,5 milliót, ezáltal a világ kilencedik legnépszerűbb felső szintű domainjévé vált.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Örömmel látom, hogy a „.eu” egyre népszerűbb azon kis- és közepes vállalkozások körében, amelyek szeretnének láthatóbbá válni az európai egységes piacon. Az „.eu” webes jelenlét európai azonossággal ruházza fel az egyéneket és a társaságokat, és a potenciális ügyfelek határokon átnyúlóan azonnal felismerik.

A „.eu” webes jelenlétet a potenciális ügyfelek, akik egy általuk nem ismert országdomainnel rendelkező vállalkozást esetleg gyanúsnak tartanak, azonnal felismerik. A „.eu” domaint választó kkv-k között van például:

  • számos kis helyi vállalkozás az olaszországi Toszkána régióban,
  • egy úszómedencéket építő litván vállalkozás,
  • egy brit rendezvényszervező vállalkozás,
  • egy holland gyerekruházati üzlet.

A „.eu” nem csak könnyen regisztrálható, de problémák esetén könnyen kezelhető is, mivel az EU 23 hivatalos nyelvének bármelyikén működik. A „.eu” webcím bal oldalán lehetővé teszi olyan speciális betűk használatát, mint az „é”, „ö”, „ç” vagy „č”, valamint nem latin betűkét, mint a cirill „ю”, „ф”, „ж”, „й” vagy a görög „ε”, „ω”, „μ”, „φ” (az úgynevezett nemzetközi domainnevek).

A „.eu” leginkább Németországban elterjedt (az összes „.eu” domain 31%-a), majd Hollandia (13%), az Egyesült Királyság (10%), Franciaország (9%) és Lengyelország (6%) következik. Nemrégiben gyorsabb növekedésnek indult a ”.eu” használata a Cseh Köztársaságban, Észtországban, Litvániában, Lengyelországban és Szlovákiában.

Előzmények

Az elsőbbségi jogokkal rendelkezők – nevezetesen a védjegyek birtokosai és az államháztartási szervek – 2005. december 7. óta használhatják a .eu-t (IP/05/1510). 2006 áprilisának eleje óta az Unió valamennyi lakosa és az EU-ban székhellyel rendelkező valamennyi szervezet számára elérhető a domain (IP/06/476). A „.eu” regisztrációs adatbázis kezelését a független non-profit szervezetként működő EURid végzi. A „.eu” domain bevezetésének első évfordulójáig 2,5 millió nevet jegyeztek be (IP/07/483); e nevek száma 2007-ben további 300 000-rel gyarapodott (IP/08/530). 2009-ben a bejegyzett nevek száma elérte a hárommilliót (lásd IP/09/48).