Az uniós gazdasági együttműködésről, a kulturális sokszínűségről, továbbá az EU versenyképességet és foglakoztatást ösztönző stratégiájáról cserélnek eszmét ma és szombaton Budapesten a nyolc tagból álló, úgynevezett Arraiolos-csoport államfői, vendégként részt vesz a találkozón a szlovén elnök is.

Az Arraiolos-csoportot, a “nyolcakat” Ausztria, Finnország, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Németország, Olaszország és Portugália elnökei alkotják, de Schmitt Pál köztársasági elnök kezdeményezésére ez alkalommal meghívták Szlovénia államfőjét is. A mostani találkozó mindhárom napirendi pontja szorosan kötődik a magyar uniós elnökséghez.

Schmitt Pál házigazdaként és levezető elnökként vesz részt a konzultációkon, amelyeken a három témához kötődően Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára is beszámol a magyar elnökség elképzeléseiről.

Az Arraiolos-csoport nevét arról a portugál városról kapta, ahol az első találkozót tartották 2003-ban, az akkori portugál köztársasági elnök kezdeményezésére. Az eredeti elképzelés szerint a végrehajtói hatalommal nem rendelkező elnökök fórumát kívánták létrehozni. Hat ország vett részt az első találkozón: Portugália, Németország, Lettország, Magyarország, Lengyelország és Finnország; Olaszország és Ausztria később csatlakozott.