Környezeti indokokat is figyelembe vehet egy tagállam akkor, amikor úgy dönt, hogy megtiltja vagy korlátozza egy uniós szinten jóváhagyott génmódosított növény termesztését – ezt javasolja legalábbis az EP szakbizottsága. A plenáris várhatóan júniusban szavaz a tervezetről.

A tagállamok számára lehetővé kell tenni, hogy környezetvédelmi okokból korlátozhassák vagy megtilthassák az uniós szinten már jóváhagyott génmódosított termékek termesztését – szögezte le kedden az EP környezetvédelmi bizottsága. A tagállamok így egyebek között hivatkozhatnak „a rezisztencia gyomnövényekben vagy célszervezetekben történő kialakulásának kockázatára”.

Miközben a képviselők egy része teljes egészében leszavazta volna az Európai Bizottság témával foglalkozó javaslatát, a többség – élükön a francia, liberális Corinne Lepage jelentéstevővel – inkább a módosítások mellett tört lándzsát.

„Ezzel a szavazással a Parlament egyértelmű jelet küld a Tanácsnak és a Bizottságnak: az EU engedélyezési rendszerét fenn kell tartani, de el kell ismerni, hogy egynémely mezőgazdasági és környezeti hatásra, valamint a szennyezéssel összefüggő társadalmi-gazdasági hatásra, hivatkozhatnak a tagállamok akkor, amikor a génmódosított termesztésre vonatkozó tilalmat vagy korlátozást kívánják megindokolni” – hangoztatta a jelentéstevő.

A szakbizottság egyébként 34-10-16 arányban fogadta el a jelentést, a plenáris pedig várhatóan júniusban szavaz a dossziéról.