Üzletszerűen elkövetett csalást és más bűncselekményeket, így adócsalást, számvitel rendjének megsértését követte el egy repülőgépgyártó cég Bács-Kiskun megyében. A társaság fejlesztési pályázatokon indult, majd költségeit, több mint egymilliárd forint értékben, fiktív számlákkal igazolta, így az uniós költségvetésnek 132 millió forint, a magyar állami költségvetésnek pedig 38 millió forint kárt okozott.

Az ügy adatai szerint a repülőgépgyártó cég hosszabb ideje pályázatokat nyújtott be infrastruktúrájának, eszközparkjának, műszaki berendezéseinek, informatikai rendszerének fejlesztésére. A társaság beszerzéseiről, a fejlesztési szolgáltatásokról összesen több mint bruttó egy milliárd forint értékű fiktív számlát állított be könyvelésébe, illetve egy részét a pályázatokhoz is benyújtotta.

A pályázati támogatások nagyrészt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származtak, kisebb részben pedig a magyar központi költségvetésből. A gyanú szerint a fiktív számlák felhasználásával az elkövetők az Európai Közösségek költségvetését 132 millió forint, a magyar központi költségvetést 38 millió forint összeggel károsították meg.

Az egy milliárd százmillió forint összegű fiktív számla után 170 millió forint általános forgalmi adót igényeltek vissza jogosulatlanul az adóhatóságtól, és 20 millió forinttal csökkentették adófizetési kötelezettségüket.

A pénzügyi nyomozók a széleskörű nyomozás eredményeként a cég 800 millió forint értékű vagyonát lefoglalták. A társaság bűncselekménnyel gyanúsított képviselője és társa előzetes letartóztatását, illetve házi őrizetét – ahogy azt a nyomozók a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnél kezdeményezték – a Kecskeméti Városi Bíróság elrendelte.

Mivel a nyomozók gyanúja szerint a cég vezetője tettét rendszeres anyagi haszonszerzésre törekedve, üzletszerűen követte el, cselekménye 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető