Teljes illetékmentességet kapnak a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjai, függetlenül attól, hogy új vagy használt lakást vásárolnak az állami kártalanítás során – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Devecser honlapján.

Az állami kártalanításban új lakást választók – mivel telkükön négy éven belül felépül a lakóházuk – az illetéktörvény értelmében illetékmentességet kapnak. A kártalanításban használt lakást vagy lakáshoz tartozó vagyoni értékű jogot (haszonélvezet) szerző károsultaknál egy lakás, illetve egy vagyoni értékű jog esetében a NAV a nemzetgazdasági miniszter rendelete alapján nem szab ki illetéket.

A NAV Veszprém Megyei Adóigazgatóságának közleménye szerint “az érvényben lévő jogszabályok alapján az állami adóhatóságnak a fenti illetékmentességről, illetve az illeték kiszabásának mellőzéséről írásban, úgynevezett fizetési meghagyásban kell az érintett károsultakat tájékoztatni”, de ez a kiküldött fizetési meghagyás nem jelent fizetési kötelezettséget, ezzel a károsultaknak “közvetlen teendőjük nincsen”.