Várhatóan július 11-ig ülésezik nyáron az Országgyűlés. A kormány a rendkívüli ülésszakra vonatkozó indítványát a jövő héten terjeszti a házbizottság elé, s akkor jelöli meg azt is, hogy ebben az időszakban mely törvényjavaslatok benyújtását tervezi.

A parlament a jövő héten kedden és szerdán tanácskozik, az alkotmányozás után immár normál törvényhozói menetrendben – mondta el Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a Házbizottság csütörtöki tanácskozása után. Kedden szavaz a Ház a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításáról. Mentelmi ügyeket is tárgyalnak a képviselők Meggyes Tamás fideszes, és Staudt Gábor jobbikos képviselőket érintően. Szerdán az ellenzéki LMP képviselőcsoportjának kezdeményezésére politikai vitanapot tartanak a “Lakáshitelesek válságban: megoldások rövid és hosszú távon” címmel.

A házbizottsági tanácskozáson a kormány jelezte: a jövő héten három törvényjavaslatot nyújt be.

  • Az egyik az anyakönyvi eljárásról szóló jogszabályt módosítaná.
  • A másik az államadósság leküzdése kapcsán felállítandó alap létrehozását célozza.
  • A harmadik a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítása, amely az alkotmánybírósági határozat miatt vált szükségessé, mivel a testület megsemmisítette a köztisztviselők indoklás nélküli elbocsátásra vonatkozó passzust.