Az 1,2 milliárd forint összegű informatikai fejlesztés eredményeképpen nagyobb lesz a biztonság a büntetés-végrehajtás intézményeiben, és az őrök munkája is könnyebbé válik – mondta Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön a Kalocsai Fegyház és Börtönben tartott sajtótájékoztatón.

A miniszter jelképesen átadta Kökényesi Antalnak, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának a Felelősen, felkészülten a büntetés-végrehajtásban elnevezésű, kiemelt projekt keretében beszerzett informatikai eszközöket.

A belügyminiszter szerint a társszervekkel történő kapcsolattartást is megkönnyíti a fejlesztés, valamint előkészíti azt a tervet, amelynek keretében a büntetés-végrehajtást megelőző ítéletek, ügyészségi anyagok is hozzáférhetők lesznek egy kiépített rendszeren belül.

Pintér Sándor elmondta: a fogvatartottak készítik a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, valamint a katasztrófavédelem egyenruháit is. Szavai szerint a fogvatartottakat leköti, ha állandó munkájuk van a börtönben, és elősegíti a polgári életbe történő beilleszkedésüket.

A miniszter kiemelte: gazdasági kérdés is, hogy a fogvatartottak nagyobb mértékben hozzájáruljanak ellátásuk költségeihez. Elmondta: 17 gazdasági társaság működik a büntetés-végrehajtáson belül, közülük nyolc ipari tevékenységet végez. Négyet vontak be az egyenruhák elkészítésébe, ez a gazdasági társaságoknak jelentős bevételt hoz. A belügyi tárca vezetője szerint a nehéz helyzetben lévő MÁV-nak és a BKV-nak is tudnak egyenruhákat készíteni, olcsóbban és a korábbinál jobb minőségben.

A belügyminiszter utalt arra: a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdasági társaságok jelentősen hozzá tudnak járulni a fogvatartottak élelmezéséhez.

Kökényesi Antal hangsúlyozta: a büntetés-végrehajtáson belül jelentősen növeli a foglalkoztatást a kétmilliárd forint értékű megrendelés.