Az EP igazságügyekkel foglalkozó bizottsága tegnap (2011. május 2.) elfogadott jelentése alapján a két tagállam teljesíti a schengeni csatlakozáshoz szükséges feltételeket.

Az országok belépéséhez ugyanakkor a Tanács egyhangú támogatására is szükség van, a tagállamok azonban továbbra is megosztottak a kérdésben.

A jelentéstevő szerint „van néhány olyan kérdés, amely valamikor a jövőben rendszeres jelentéstételt és nyomon követést fog igényelni, azok nem képezik akadályát annak, hogy ezek a tagállamok a schengeni övezet teljes jogú tagjaivá váljanak.”

Bár az EP e vélemény szerint támogatja a két ország belépését, a csatlakozást azonban a belügyminiszterek Tanácsának is jóvá kell hagynia egyhangúlag, tehát a schengeni bővítéshez valamennyi tagállam támogatására szükség van.

A tagállamok megosztottak a kérdésben: a francia és a német kormány korábban jelezte, hogy nem tartják megfelelőnek a két ország felkészültségét ahhoz, hogy teljes jogú taggá váljanak az EU „határok nélküli” térségében. Románia és Bulgária helyzetét nehezíti az is, hogy jelenleg az arab forradalmak hatására érkező menekültáradat kapcsán a tagállamok napirendre vették a schengeni szabályok esetleges szigorítását is.

A Tanács, csakúgy mint az EP plenárisa várhatóan júniusban foglalkozik a kérdéssel, a magyar elnökség számára továbbra is prioritás annak elősegítése, hogy az összes követelmény teljesítését követően Románia és Bulgária csatlakozhasson az övezethez.

A friss bizottsági jelentés szövege itt olvasható.