Az Országgyűlés hétfőn 280 igen szavazattal, 40 nem ellenében megszavazta a büntető törvénykönyv kormány által előterjesztett módosítását.

Eszerint a jövőben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely riadalmat kelthet valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozó közösség tagjaiban. A képviselők hétfőn döntöttek az afganisztáni misszió létszámának emeléséről is.

Módosította az Országgyűlés hétfőn a büntető törvénykönyvet (Btk.) az úgynevezett “egyenruhás bűnözés” miatt. A kormány Btk.-módosítási javaslatára 280 képviselő szavazott igennel, 40 nemmel. Az elfogadott indítvány szerint a jövőben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely riadalmat kelthet valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozó közösség tagjaiban.

Navracsics: a rend helyreállítása csak állami feladat lehet

Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter a Btk. módosításának összevont vitájában azt hangoztatta, hogy a rend helyreállítása csak az állam feladata lehet, de vannak olyan társadalmi szervezetek, amik nem a rendőrséggel együttműködve végzik tevékenységüket. A jogállam nem engedheti meg magának, hogy ezt civil szervezetek kontroll és felhatalmazás nélkül végezzék – tette hozzá. A miniszter szerint fontos, hogy a Btk-ban biztosított jogos védelem nem azt jelenti, hogy bárkinek joga lenne az állami monopóliumot a saját kezébe venni, ez nem engedhető meg.

Pártreakciók, vélemények

Az ellenzéki pártok közül az MSZP és az Jobbik élesen bírálta a törvénymódosítást. A szocialisták szerint helyes, hogy a kormány mindent meg akar tenni a közbiztonság erősítéséért, de a javaslatot szakmailag elhibázottnak tartják. A Jobbik képviselője fércmunkának nevezte a módosító javaslatot. A Lehet Más a Politika (LMP) frakciója szerint a módosítás iránya jó, de addig nem lesz eredménye, amíg a mostani társadalompolitikával nem szakítanak. A kormánypártok közül a KDNP reagált az ellenzéki kritikákra, Pálffy István szerint az országban jogos igény van a rendre, a magántulajdon védelme természetes követelmény, de ezekre a kérdésekre az szocialisták az elmúlt időszakban rossz választ adtak, vagy nem adtak választ. A képviselő szerint a masírozók cselekménye azért volt törvénytelen, mert ál-polgárőrként, nem pedig a rendőrséggel együttműködve léptek fel.

Emelkedhet az Afganisztánban szolgálók létszáma

Emelkedhet az Afganisztánban szolgálatot ellátó magyar katonák létszáma, és egyes csoportok mandátumát is meghosszabbították, miután az Országgyűlés elfogadta az erről szóló beszámolót és határozati javaslatot. A határozati javaslat szerint 12 fővel emelik a létszámot, és 1-1 évvel növelik a Különleges Műveleti Csoport, valamint a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport, illetve fél évvel a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) mandátumát.

Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta, hogy nagy jelentőségű feladatok várnak a magyarokra, és Magyarország közvetlen érdeke is, hogy megoldják a menekült-, és a kábítószerkérdést Afganisztánban. A jobbikos Gyöngyösi Márton a vitában azt mondta, szerinte nem helyes eljárás, hogy ehhez pénzt is adnak, meg kell vizsgálni, hogy nemzeti érdek szempontjából a szerepvállalás sikeres-e. Hende Csaba úgy válaszolt, hogy a NATO hazánk biztonságának legfőbb garanciája, elsődleges magyar nemzeti érdek, hogy a szövetség sikeres legyen Afganisztánban is. Az országgyűlés a javaslatot 275 igen, 49 nem és tartózkodás nélkül fogadta el.