A megállásra kényszerítéshez a rendőr a szolgálati járművét és gépjármű elfogó hálót is használhat majd, ha hatályba lép a rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló, a kormányzati portálon csütörtökön közzétett belügyminisztériumi rendelettervezet.

A tervezet szerint a szolgálati járműben keletkezett kárért ilyen esetben a rendőrt kártérítési felelősség nem terhelné.

A több mint 100 paragrafusos rendeletmódosítás kiterjed többek között a rendőr szolgálaton kívüli intézkedése feltételeinek pontosítására, és olyan szabályok bevezetésére, amelyek tiltják a rendőrnek egyes kényszerítő eszközök (bilincs, rendőrbot, vegyi eszköz, elektromos sokkoló eszköz) szolgálaton kívüli viselését. “A szolgálati lőfegyver szolgálaton kívüli birtoklása szabályainak változásával a szolgálati pisztoly szolgálaton kívül történő tartása lesz engedélyköteles, tehát azt alanyi jogon nem lehet szolgálaton kívül hordani” – ismerteti a rendelettervezetről készített összefoglaló.

A tervezet pótolja az előállításra vonatkozó hatályos szabályozás hiányosságát, meghatározza az előállító helyiségre, illetve az abban elhelyezett személyek őrzésre vonatkozó szabályokat, valamint rögzíti, hogy a rendőr mely esetkörben milyen önvédelmi fogást alkalmazhat testi kényszer alkalmazásakor.

A módosítás lehetővé tenné “a rendőrbottal egy tekintet alá eső más eszköz” használatát a rendőröknek, új rendelkezéseket vezetne be a bilincs és az elektromos sokkoló alkalmazására, és pontosítja a tömeg feloszlatásra irányuló rendőri felszólítás szabályait is.