Strasbourgban is egymásnak esett az Európai Parlament és a Tanács a klónozott állatokból készült élelmiszerek uniós szabályozása kapcsán, holott az erről szóló tárgyalások már március végén megfeneklettek, jelenleg pedig az Európai Bizottság dolgozik az új javaslaton.

Udvariasan indult, de a végére eldurvult az új élelmiszerek forgalombahozatali és címkézési szabályairól szóló uniós szabályozás európai parlamenti vitája. A szerdai strasbourgi ülésen a napirend szerint az EP tárgyalódelegációjának csak be kellett volna számolnia a háromoldalú egyeztető tárgyalások eredményéről, a korábbi, egymással szemben álló érvek azonban ismét a felszínre kerültek azzal, hogy a vitában a Bizottság és a Tanács is felszólalt.

Megfeneklett vita

2010 októberében tett javaslatot az Európai Bizottság az új élelmiszerekkel kapcsolatos szabályozásra. Az Európai Parlament és a Tanács a harmadik olvasatban sem tudott megállapodni a jogszabályról, és néhány pontról az ezt követő, reggelig tartó két békéltető tárgyaláson sem tudtak zöld ágra vergődni a felek. A megfeneklett tárgyalások után a két intézmény megállapította, hogy ebben a formában nem lesz megállapodás, és azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy dolgozzon ki új javaslatot. Ez jelenleg is folyamatban van.

A Tanács és az Európai Parlament egyaránt a másik rugalmatlanságát hibáztatta a kudarc miatt, ami három éves tárgyalássorozatot tett semmissé. Lényegében azon a kérdésen akadtak el a megbeszélések, hogy hogyan bánjanak a klónozott állatokból, illetve azok leszármazottaiból származó élelmiszerekkel és takarmányokkal. Az Európai Parlament azt akarta elérni, hogy valamennyi, klónozott állat utódjától származó élelmiszert címkével lássanak el.

A Tanács ugyanakkor ezt csak a friss marhahús esetében támogatta, hangoztatva, hogy a képviselők által szorgalmazott megoldás a gyakorlatban végrehajthatatlan és kereskedelmi háborúba sodorhatja az Európai Uniót. „A Tanács olyan megoldást akart, ami a gyakorlatban is megvalósítható, a Tanács nem akarja félrevezetni a fogyasztókat olyan szabályok megállapításával, amelyeket a gyakorlatban nem lehet betartatni” – jelentette ki közleményében az intézmény.

A tagállamok végül azt vállalták volna, hogy a klónozott állatokból készült élelmiszereket betiltják, az ilyen állatok természetes úton született utódaiból készült élelmiszereket pedig engedélyezik, de nyomon követik. A címkézést csak “ésszerű mértékig” támogatják a tagországok, bizonyos termékek (szalámi, sajt) esetében ugyanis túl nagy költséget és adminisztratív terhet jelentene az összes releváns információ feltüntetése – véli a Tanács.

Újra vita

Két hónap elteltével sincs közeledés az intézmények között. A szerdai strasbourgi plenáris vitában a felek megismételték az eddigi érveiket, fordulópontot jelentett viszont, hogy az Európai Egyesült Baloldal képviselője bemutatott egy papírt, amit állítása szerint a Tanács Jogi Szolgálata szivárogtatott ki neki.

A holland Kartika Liotard idézett a jogi véleményből, amely szerint „a klónozott állatok utódaiból készült élelmiszerek betiltásának nem lenne semmilyen különös és káros hatása, a fenyegetés hamis alapokra épül, igenis lehetséges lenne ilyen tilalom, és a WTO előírásokba sem ütközne”. A képviselő szerint ez ellentmond a tagállamok eddig hangoztatott érveinek.

A bejelentésre több képviselő is hozzászólt, megdöbbentőnek nevezve, hogy a Tanács reggelig tartó, többórás tárgyalásokon érvelt nemzetközi kereskedelmi jogszabályokkal, „amelyek ezek szerint nem is igazak”.

Győri Enikő EU-államtitkár minderre azt mondta, hogy a holland képviselő által lobogtatott jogi véleményt a tagállamok ismerték, a Tanács tárgyalt is róla. „Ön egy – a szövegkörnyezetéből – kiragadott mondatot idézett, ugyanakkor elhallgatta, hogy a dokumentum következtetései szerint igenis vannak kockázatok a WTO-kompatibilitás szempontjából”.

Az EP és a Tanács abban egyetértett, hogy minél előbb meg kell hozni a szükséges szabályozást, ehhez várják, hogy a Bizottság minél előbb tegye le az új tervezetet az asztalra. Győri Enikő szerint a felek abban egyetértenek, hogy meg kell tiltani a klónozott állatokból készült élelmiszerek forgalombahozatalát. A mostani helyzet viszont így a legrosszabb, megfelelő jogszabály hiányában ugyanis szabadon lehet forgalomba ilyen termékeket.

John Dalli egészségügyi és fogyasztóvédelmi EU-biztos azt mondta, fenntartja a tavaly beterjesztett javaslat főbb elemeit, de ismét meghallgatva az érveket, igyekszik minél több tételt átmenteni a hamarosan előterjesztendő új jogszabályi javaslatba.