Közös jogi kultúra kialakítására van szükség az európai igazságügyi térségben a bűnüldözés sikere érdekében.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt hétfőn Budapesten mondta az uniós tagállamok igazságügyi hatóságai közti együttműködést ösztönző Eurojust és a magyar Legfőbb Ügyészség közös szemináriumán.

A tanácskozást megnyitó beszédében Navracsics Tibor hangsúlyozta: a bűnözés nem áll meg a határoknál, az uniós tagállamok jogrendszere között azonban vannak különbségek, amelyeket a bűnözők kihasználhatnak.

A nemzeti bűnüldöző hatóságok között ezért szorosabb együttműködésre, és egy új, közös európai igazságügyi és jogalkalmazási kultúra kialakítására van szükség – mutatott rá, hozzáfűzve: az uniós joganyag mechanikus átültetésén túl a jogalkalmazás napi gyakorlatát orientáló közös értékek és eljárási minimum-standardok elterjesztésére kell törekedni. E kultúra kialakításában kulcsfontosságú elem a képzés összehangolása uniós és regionális szinten egyaránt, ami a magyar elnökség egyik prioritása; ennek jegyében írtak alá együttműködési megállapodást a visegrádi országok és Horvátország igazságügyi miniszterei május elején Veszprémben – mondta Navracsics Tibor.

Hangsúlyozta: a magyar elnökség elkötelezett a tagállamok között a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés iránt. Ennek egyik példája, hogy a júniusban soron következő miniszteri tanácsülésen a magyar elnökség általános megközelítést – vagyis a tagállamok közti egyetértést – próbálja majd elérni az úgynevezett európai nyomozati határozatról szóló irányelv tervezetének első részét illetően – mutatott rá a miniszter.