Az egységes európai szabadalmi oltalom harmadik pilléréről, a jogorvoslatról és bírósági eljárásról terveznek uniós vitát május végén, miután a magyar elnökség sikereként még márciusban tanácsi határozat született a megvalósítás során megerősített együttműködésről.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az Európai Feltalálói Díj átadását megelőzően csütörtökön Budapesten nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta, ezzel a határozattal a több évtizedes vitát talán sikerült kimozdítani a holtpontról.

Az egységes európai szabadalmi rendszer nyelvi alapjairól már megszületett a döntés, ami szerint az angol, a francia és a német a szabadalmi oltalom “hivatalos” nyelve. Emiatt Olaszország és Spanyolország még nem csatlakozott az együttműködéshez.

Benoit Battistelli, az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) elnöke és Michel Bernier, az EU belső piacért és szolgáltatásért felelős biztosa azt emelte ki a sajtótájékoztatón, hogy a versenyképesség és a gazdasági fejlődés érdekében szükséges az szabadalmi oltalom egységes európai védelme, ami egyébként mintegy 70 százalékkal csökkentené az ezzel kapcsolatos költségeket is.