A bírák és az ügyészek nyugdíjkorhatárára, valamint a bírósági vezetői kinevezések felfüggesztésére vonatkozó fideszes javaslat mellett érvelt a parlament alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén a kormány képviselője, míg a szocialisták úgy értékelték: az indítvány csak arról szól, hogy a Fidesz vezette kormány az igazságszolgáltatást is maga alá akarja “gyűrni”. Az igazságügyi államtitkár elképzelhetőnek tartja, hogy megszűnnek majd egyes bírósági szintek.

A testület az MSZP-s tagok nem szavazataival, a Jobbik tartózkodása mellett és a kormánypárti képviselők támogatásával minősítette általános vitára alkalmasnak Lázár János és Varga István múlt pénteken beterjesztett indítványát, amely szól az alaptörvénnyel összefüggésben az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonyának az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötéséről – egyéves átmeneti periódust javasolva a felső korhatárt 2013. január elseje előtt betöltött érintettek tekintetében – és arról, hogy 2012. január elsejéig kinevezési moratórium lépjen életbe a bírósági vezetőkre vonatkozóan. Az előterjesztés vitája kedden kezdődhet meg a Házban.

Előterjesztőként Varga István a kinevezési moratórium kapcsán elmondta, egyelőre “elvi szinten vannak” a készülő átfogó igazságügyi reformra vonatkozó tervek, “bizonytalan például, hogy mi lesz az Országos Igazságszolgáltatási Tanáccsal, mi lesz a fővárossal, épül-e új bíróság”, és milyen feladatok várnak a következő években a bírókra. Miután az átalakítás új feladatmegosztást és új, országosan arányos munkatervet jelent – mondta -, az új koncepció kialakulása után lesz értelme a kinevezésekről dönteni.

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár érvelt a javaslat átmeneti periódust biztosító szabályai mellett, a moratóriumról pedig azt mondta, hogy semmiben nem veszélyezteti a bíróságok működését, hiszen csak olyanokra vonatkozik, akiknek a helyettesítése a törvény értelmében biztosított.

Előállhat az a helyzet, hogy az Országgyűlés, “mondjuk az őszi jogalkotás során” akár a bírósági szervezeti szinteket érintő változtatásokat hoz – mondta az államtitkár, hozzátéve: méltánytalan lenne a bírókra nézve, ha megpályáznának hat évre egy olyan tisztséget, amelyet esetleg januártól megszüntet a törvényhozás.

A szocialista Bárándy Gergely azt mondta, a javaslat arról szól, hogy a kormány maga alá akarja gyűrni az igazságszolgáltatást is, a Fidesz meg akarja akadályozni, hogy a bírók válasszák meg a bírósági vezetőket annak érdekében, hogy a kormány tehesse ezt meg. Szerinte az előterjesztés ellentétes a jövő január elsejével életbe lépő alaptörvénnyel, a bírák jogállásáról szóló törvényt érintő része ugyanis felülírja azt.

Rossz az, aki rosszra gondol – reagált erre Répássy Róbert, aki szerint Bárándy Gergely a kinevezésekre vonatkozó téves feltevésével kétségbe vonja, hogy a bírák függetlenek és pártatlanok.

Bárándy Gerely ezután bár kért, már nem kapott szót ismét. A zárszó elmondására előterjesztőként Varga István kapott lehetőséget a testület fideszes elnökétől, aki ezután a vitát lezártnak tekintette. A szocialista képviselő ezt nehezményezte, és szavazást kért a történtekről, a többség azonban arra voksolt, hogy nem lett volna indokolt ismét szót adni neki.