Magyarország új alkotmánya szellemiségével erős hátteret biztosít az olyan szervezetek működéséhez, mint az IMPEL, amely az uniós környezetvédelmi jogszabályok alkalmazásáért és érvényesítéséért jött létre – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a nemzetközi szervezet 7. közgyűlésén. Az eseményt hazánk uniós elnökségének keretében rendezik Budapesten, a közgyűlésen 30 ország környezetvédelmi hatósága képviselteti magát.

A környezetvédelem bástyájának nevezte az alaptörvényt a vidékfejlesztési miniszter, mert olyan értékeket rögzít, amelyek hozzájárulnak a fenntartható gazdálkodáshoz, a biológiai sokféleség megőrzéséhez. Fazekas Sándor kiemelte a természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők, a vízkészlet, a honos növény- és állatfajok védelmét, amely az állam és minden állampolgár kötelessége.

A vidékfejlesztési tárca vezetője az IMPEL 7. közgyűlésén emlékeztetett arra, hogy Magyarország alig egy év alatt megalkotta, és már társadalmi vitára is bocsátotta a Nemzeti Vidékstratégiát, amely szintén nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására, tisztaságára. Várhatóan még ebben a hónapban elkészül a Nemzeti Vízgazdálkodás Stratégiájának tervezete, amely a következő 10-15 évre meghatározza a vízpolitikát. A program a takarékos ivóvíz-gazdálkodásra, a megváltozott éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodó vízkormányzásra, az ár- és belvízvédelemre koncentrál.

A magyar elnökség eredményeiről szólva Fazekas Sándor elmondta: az agrárminiszterek tanácsa márciusban több mint kétharmados többséggel elfogadta a KAP jövőjéről szóló magyar elnökségi következtetéseket. Szintén márciusban, az Informális Környezetvédelmi Tanácsülésen hazánkban tárgyaltak az Európai Unió tagállamainak környezetvédelmi tárcavezetői, a magyar elnökség egyik legfontosabb prioritása, a vízpolitika szerepelt a napirenden.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kiemelte: szintén nagy cél valósult meg azzal, hogy a tagországok egyhangú megállapodással fogadták el a közösség Duna Stratégiáját. Az EU környezetvédelmi miniszterei pedig egyezségre jutottak az elektronikai hulladékok begyűjtéséről és újrahasznosításáról.

Az IMPEL a környezetvédelmi jogszabályok alkalmazásáért és érvényesítéséért felelős nemzetközi szervezet. Az Európai Unió környezetvédelmi hatóságait tömörítő hálózat céljairól Tolnai Jánosné, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főigazgató-helyettese, Magyarország nemzeti IMPEL koordinátora beszélt. Elmondta: a nemzetközi szervezet azon dolgozik, hogy megteremtse a szükséges ösztönző erőt az európai közösségben a környezetvédelmi jogszabályok hatékony alkalmazásának fejlesztéséhez. Az IMPEL támogatja azt is, hogy a jogszabályok bevezetése, alkalmazása és érvényesítése egységes legyen.

A cél az, hogy az egyes tagországok környezetvédelmi hatóságai az engedélyezés és az ellenőrzés terén egyaránt azonos, a lehető legjobb gyakorlatot alkalmazzák a környezetvédelmi szabályok végrehajtásánál és kikényszerítésénél. Ezzel ugyanis kiszűrhetők az illegális tevékenységek, a legálisan működő környezethasználóknak pedig egyenlő feltételeket lehet teremteni. Magyarország részéről az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség hét másik EU-tagország mellett alapító tagként lépett be a szervezetbe 2008 májusában.

Gerald Wolters, az IMPEL elnöke beszámolt arról, milyen ügyekben segíti a szervezet a tagállamok környezetvédelmi hatóságait, hogy egységesen alkalmazzák az adott jogszabályokat az Európai Unióban. Célul tűzték ki egyebek mellett az illegális hulladéklerakók felszámolását, és olyan jogszabályi környezet kialakítását, amelynek köszönhetően ellenőrizhető és szankcionálható a szemetelés. Az IMPEL 7. közgyűlésén emellett szóba kerül a levegőminőség kérdése, a sertéstelepek engedélyezése és ellenőrzése, valamint a víz keretirányelv is. A közgyűlésen új elnököt is választanak.

Az eseménynek a Vidékfejlesztési Minisztérium ad otthont 2011. május 23-a és 25-e között.