Az előzetes tervek szerint idén áprilisban enyhítették volna a repülőutazások alkalmával a fedélzetre felvihető folyadékokra vonatkozó korlátozásokat, azonban a Bizottság egyelőre nem javasolja a szabályozás megváltoztatását. Jelenleg úgy tűnik, 2013-ig maradhat a szigor.

Az Európai Parlament közlekedési szakbizottságának elnöke, Brian Simpson szerint ez rossz döntés, más képviselők szerint viszont a korlátozás részleges megszüntetése csak zavart okozott volna az utasok körében.

Április végéig a tagállamok részlegesen enyhíthettek volna a jelenlegi előírásokon, amelynek értelmében legfeljebb 100 milliliteres kiszerelésben, legfeljebb 1 liternyi folyadékot lehet a kézipoggyászba tenni. A korlátozás részleges feloldásának célja az lett volna, hogy a harmadik országok repterein található vámmentes üzletekben vásárolt italokat ne vegyék el az EU területén átszálló utasoktól. Az Európai Bizottság szerint viszont több tagállam is tiltakozott a részleges enyhítés ellen, mert az szerintük csak zavart okozott volna az utasok körében. Az Európai Bizottság szerint 2013-ban fel lehet oldani a korlátozást, addigra ugyanis várhatóan rendelkezésre állnak a reptereken a folyadékok átvizsgálásához szükséges berendezések.

A kérdéssel kapcsolatban eltérően vélekednek az EP-képviselők: egyesek szerint a korlátozások feloldása inkább pénzügyi, mint biztonsági kérdés, ugyanis a főbb repterek nem voltak hajlandók beszerezni a szükséges berendezéseket és ürügyként a biztonságra hivatkoztak. Mások ugyanakkor amellett érvelnek, hogy a tiltás részleges megszüntetése zavaró lehetett volna az utasok számára, mert egyszerre több különböző szabálynak kellett volna megfelelniük. A folyadékokra vonatkozó korlátozást 2006-ban, egy meghiúsított terrortámadás után vezették be, miután egy Londonból az Egyesült Államokba és Kanadába tartó repülőgépeken folyadékokból próbáltak terroristák robbanóanyagot elegyíteni. A folyadékokon kívül a krémek, zselék, dezodorok, de például a lágy sajtok és a lekvár is tiltólistára került.

A kézipoggyászban szállítható folyadékokról szóló szabályozásról itt olvasható egy rövid összefoglaló.