A szabolcsi adóellenőrök 280 milliós adócsalás miatt tettek feljelentést egy ingatlanfejlesztő cég ügyvezetője ellen.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó Igazgatósága közleményben arról tájékoztatta csütörtökön az MTI-t, hogy adóellenőrei mintegy 280 millió forint adóhiányt állapítottak meg egy ingatlanfejlesztő társaságnál.
Az ingatlanfejlesztő kft. 2009-ben 785 millió forintért értékesített egy budapesti ingatlant, ezt azonban nem jelezte az áfa bevallásában: az értékesítés időszakára a bevallását nullás adattartalommal adta be, ezzel mintegy 160 millió forint általános forgalmi adó bevallása és megfizetése maradt el. A cég társasági adó bevallást már nem is készített, ezzel további 116 millió forint adó bevallását mulasztotta el.
A közlemény szerint az adóhatóság a büntetőfeljelentés mellett a cégnek 90 millió forint összegű bírság és pótlék fizetését írta elő, így az adóhátralékokkal együtt összesen 366 millió forintra rúg a társaság fizetési kötelezettsége, amely további bírságra és késedelmi pótlékra is számíthat.
A közlemény szerint az ügyben megindult a büntetőeljárás, ha ennek során megállapítják az ügyvezető felelősségét, akkor ő akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.