Tanúként hallgatta meg a Fővárosi Bíróság a csepeli kettős gyilkosság büntetőperében csütörtökön Podolák György volt szocialista országgyűlési képviselőt, aki órákkal a cselekmény előtt beszélt az egyik elkövetővel, Deme Gábor akkori helyi szocialista politikussal.

A négyszemközti megbeszélésről homlokegyenest ellentmondóan nyilatkozott a tanú és a vádlott, szembesítésük eredménytelenül zárult.

Podolák – aki a vádbeli időszakban kormánypárti szocialista képviselő volt, jelenleg nyugdíjas – elmondta, hogy Demét a csepeli pártszervezetből ismerte, de nem volt rendszeres kapcsolatuk. Deme 2009. január elején többször kért találkozót, ennek időpontja végül január 7. lett. Késő délután négyszemközt találkoztak a csepeli sportklub egyik tárgyalójában.

A tanú szerint Deme az alig negyedórás megbeszélésen meglehetősen zavart volt. Beszélt az általa vezetett alapítványi iskola anyagi gondjairól, arról, hogy hazavitt az iskolából 200-300 ezer forintot, amelyet tornaterem bérlésére szántak, de a barátnője a tudta nélkül elvitte, és ha nem adja vissza, kirúgják. Mindezt a tanú – mint mondta – nem tudta mire vélni, miután ő gazdasági ügyekkel foglalkozott, iskolákkal nem, és addig soha nem is hallott a Deme által felvetett problémákról.

Ezután Podolák előadása szerint Deme hirtelen témát váltott, és arról kezdett beszélni, hogy őt megfigyelik, lakását bekamerázták, telefonját lehallgatják, mire a tanú megelégelte a beszélgetést, úgy érezte, valami baj van Demével, “nála valami elromlott”.

“Öcsi, menjél haza! Pihenjél, nyugodjál meg. Majd beszéljünk két-három nap múlva” – idézte fel Podolák, hogyan zárta le a beszélgetést Demével, aki az ügyészség szerint még aznap este végignézte, ahogy az alapítványi iskolában a biztonsági őr előzetes megbeszélésüknek megfelelően lelövi Takács Józsefet, az alapítvány vezetőjét és Papp László tanárt.

Kun Tamás elsőrendű vádlott, a biztonsági őr és Deme, a másodrendű vádlott tagadja bűnösségét, és állítja, hogy bár jelen volt a gyilkosságnál, azt egy ismeretlen követte el.

A csütörtöki tárgyaláson Deme Gábor azt állította, hogy a Podolákkal folytatott megbeszélésén a szocialisták feketepénzeiről, fiktív számlákról beszélt, arról, hogy már van, aki a sajtóhoz akar fordulni, és ő alig bírja visszatartani. Mire Podolák – Deme szerint – úgy válaszolt: ha biztos magában, álljon ki és harcoljon, ő pedig érdeklődni fog az alapítvány vezetőjénél.

Podolák szerint ebből csak annyi igaz, hogy a beszélgetésen említette: megkérdezi több évtizedes jó ismerősét, Takácsot, aki szintén helyi szocialista politikus és korábban csepeli alpolgármester is volt.

Deme már a korábbi tárgyalásokon is beszélt arról, hogy azért kereste a kapcsolatot Podolákkal és Tóth Mihály akkori csepeli szocialista polgármesterrel, mert az alapítványi iskolában folyó pénzügyi visszaélésekről akart beszámolni nekik, azok felszámolását akarta szorgalmazni.

Deme a bűncselekmény idején a csepeli MSZP oktatási bizottságának, az önkormányzat pénzügyi bizottságának és a vagyonkezelő közbeszerzési bizottságának tagja volt, nem sokkal korábban pedig a helyi szocialisták elnökségében is szerepet vállalt. A szocialista párt a bűncselekmény után nem sokkal kizárta Demét.

Az ügyészség szerint a kettős gyilkosság előzménye az volt, hogy Deme igazgatóként fiktív megbízási szerződésekkel, valótlan, teljesítés nélküli számlákkal sokmilliós kárt okozott a halmozottan hátrányos helyzetű problémás gyermekekkel foglalkozó alapítványi iskolának. Amikor a szabálytalanságokra 2008 őszén egy állami vizsgálat fényt derített, az alapítványt vezető Takács József megpróbálta tisztázni a történteket, és úgy vélte, azok mögött Deme állhat, ezért el is akarta távolítani az iskolából.

Ugyanakkor Deme elkezdte pénzügyi visszaélésekkel vádolni Takácsot és a szocialistákat. Korábban meghallgatott tanúk elmondták, hogy Deme akkoriban azt hangoztatta: nem hagyja, hogy tönkretegyék, nem engedheti meg magának, hogy az állását elveszítse, mert házvásárláshoz hitelre van szüksége.

A gyilkosság estéjén Deme és a vele tartó Kun Tamás az iskolában Takáccsal és egy tanárral találkozott, és miközben kettőjük távozását beszélték meg, az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott engedély nélkül tartott pisztolyával közvetlen közelről kivégezte két áldozatát. Deme Gábor a vád szerint a cselekményről előre megállapodott Kun Tamással.

A két vádlott még a gyilkosság estéjén rendőrkézre került, ugyanis Papp László ruházatában egy bekapcsolt magnetofont találtak, amely rögzítette a történteket. A hangfelvételen az is jól hallható, hogy Papp az életéért könyörög az elsőrendű vádlottnak a Takács lelövését követő másodpercekben.

Az ügyészség Kunt tettesként, Demét bűnsegédként előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel vádolja, továbbá Kunt lőfegyverrel való visszaéléssel, Demét és volt élettársát, a harmadrendű vádlottat – aki gazdasági ügyeket intézett az iskolában – 6,5 milliós sikkasztással.

A vádbeli minősített emberölésért a törvény szerint tényleges életfogytiglan is kiszabható.