Uniós szinten meghatározott kritérium-rendszer alapján vizsgálják az EU területén működő 143 atomerőmű biztonságát: tesztelni fogják, hogy a létesítmények hogyan működnek természeti, vagy ember okozta katasztrófahelyzetekben.

A tagállamoknak sikerült megállapodniuk abban, hogy emberek előidézte katasztrófahelyzetek szempontjából is elvégzik a kockázatfelmérését – ez volt az utolsó lényegi nyitott kérdés ahhoz, hogy az unióban elő lehessen készíteni a stressz-teszteket.

Az EU a fukusimai atomerőmű márciusi katasztrófájának hatására döntött az európai reaktorok biztonsági ellenőrzéséről. A tagországok szabályozó hatóságai, valamint a brüsszeli bizottság között azonban mindeddig nézeteltérés volt abban, hogy terrorakciókat is bevonják-e a felmérendő kockázatok körébe. Az ellenérvelők azzal indokolták álláspontjukat, hogy a gyenge pontok felfedése tippet adhat a terroristáknak.

A Bizottság megerősítette, hogy az erőművek állapotának felmérésére kérték az unióval szomszédos országokat és a világ más térségeit. A tesztek eredményeit nyilvánosságra hozzák majd, és az érintett kormányoknak megfelelő lépéseket kell tenniük abban a esetben, ha valamely reaktor nem bizonyul kellően kockázatmentesnek.

Atomenergia a tagállamokban

Jelenleg az EU energiaellátásának mintegy harmada nukleáris eredetű, 14 tagállamban 143 atomerőmű működik.

A következő tagállamokban van atomerőmű (zárójelben a működő blokkok száma olvasható): Belgium (7), Bulgária (2), Csehország (6), Finnország (4), Franciaország (58), Németország (17), Magyarország (4), Hollandia (1), Románia (2), Szlovákia (4), Szlovénia (1), Spanyolország (8), Svédország (10), Egyesült Királyság (19). Olaszország és Lengyelország pedig további blokkok építését tervezi.

Dánia, Írország, Görögország, Ciprus, Luxembourg, Málta, és Portugália soha nem működtetett atomerőművet és ezt nem is tervezik a közeljövőben, Ausztria és Olaszország pedig már minden korábban működő erőművét bezárta.