Várhatóan júniusban születhet ítélet a Fővárosi Bíróságon a Károli Gáspár Református Egyetem magánokirat-hamisítással vádolt volt rektora, Tenke Sándor ügyében.

A másodfokon tárgyalt ügy csütörtöki tárgyalásán a bíróság egy könyvszakértő meghallgatásáról döntött, hogy megállapítható legyen: a könyvelési szabálytalanságok – amelyekkel a volt rektort vádolják – milyen súlyú jogsértésnek minősülnek.

Tenke Sándor és a könyvelést intéző munkatársa ellen még 2005-ben indult vizsgálat az egyetemen, majd könyvelési szabálytalanságok, valótlan tartalmú számlák miatt az intézmény feljelentést tett.

Az intézmény vizsgálata ötvennégy, különböző rendezvényekről, vendéglátásokról kiállított számla lekönyvelésénél talált szabálytalanságokat, ezért hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt feljelentést tett.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2010 októberében Tenke Sándort a hűtlen kezelés vádja alól felmentették, mert nem okozott kárt az egyetemnek, ugyanakkor a magánokirat-hamisítás miatt két év próbára bocsátották. (Ez azt jelenti, hogy amennyiben két évig nem követ el bűncselekményt, akkor nem is kap semmilyen büntetést.)

Az ügyészség és a vádlott is fellebbezett a határozat ellen, így került az ügy a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróságra.

Szíjártó Zsolt, Tenke Sándor ügyvédje a csütörtöki tárgyaláson egyebek mellett arról beszélt, hogy az ilyen mértékű könyvelési szabálytalanságok nem jelentenek bűncselekményt, a számlák hibás lekönyvelése pedig nem minősülhet okirat-hamisításnak.

A per következő tárgyalását június 16-án tartják, akkor a vádlott az utolsó szó jogán még kifejtheti álláspontját, és várhatóan még aznap jogerős ítélet is születhet.