Tanúmeghallgatásokkal folytatódott a Fővárosi Bíróságon csütörtökön annak a joghallgatónak, Somogyi Ábelnek a büntetőpere, akit azzal vádolnak, hogy huszonkét ember megölését tervezte.

A tárgyalás kezdetén a vádlott érdeklődött arról a kizárási indítványról, amelyet a fővárosi főügyész-helyettes ellen adott be korábban. Szállítása közben hallott arról, hogy a főügyész-helyettes eljegyezte a Fővárosi Bíróság egy bírónőjét, ami összeférhetetlenséget jelent – mondta. Krecsik Eldoróda bírónő megkérdezte a vádlottól, hogy miért jó neki, hogy ilyenekkel próbálja megakasztani az eljárást, az ügyész pedig bejelentette: az indítványt elutasították. Somogyi Ábel azt mondta valószínűleg panasszal él majd ez ellen.

Csütörtök délelőtt Somogyi Ábel három barátját hallgatta meg az elsőfokú bíróság. A tanúk – akik kéthetente, havonta jártak össze beszélgetni, pókerezni, focizni – azt nyilatkozták, hogy jó viszonyban voltak a vádlottal. Azt is elmondták ugyanakkor: ittas állapotban előfordult, hogy agresszívebben viselkedett, de ez is csak szavakban nyilvánult meg. Erőszakos kijelentéseit viszont nem vették komolyan.

Mindhárman tudták, hogy a vádlottnak van fegyvere, mivel azt egy pókerezésre magával vitte, és megmutatta nekik.

Felmerült közöttük a külföldi iskolai lövöldözések témája – mondták. Egyikük pedig közölte: Somogyi Ábel arról is beszélt neki, hogy „tiszteli azokat, akik szembe mertek szánni azokkal, akiket nem szerettek, és bementek az iskolába és lövöldöztek”, majd hozzátette: egyszer ő is bemegy az iskolába bosszút állni.

Mindhárom tanú beszélt arról, hogy Somogyi Ábel letartóztatása előtti hétvégén együtt pókereztek egy vendéglátóhelyen. Az itt történt eseményekről viszont eltérően nyilatkoztak.

Az egyik tanú szerint Somogyi Ábel pókerezés közben hirtelen felállt, és azt mondta: „elmegyek, visszajövök és lelövök mindenkit”, a másik két fiatal szerint azonban nem mondott ilyet. A tanúk szembesítése eredménytelen lett.

Délután Somogyi Ábel más barátainak meghallgatásával folytatódik a tárgyalás, majd egy olyan tanú érkezik, aki – írásbeli kérésére – a vádlott távollétében tesz vallomást.