Megkezdődtek a védőbeszédek a Cozma-ügyben hétfőn a Veszprém Megyei Bíróságon; elsőként a negyedrendű vádlott, Pál Gábor védőjének érvei hangzottak el, az ügyvéd életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete helyett csak súlyos testi sértés kísérlete miatt kérte védence elmarasztalását.

Lehner Béla veszprémi ügyvéd elmondta: védence kizárólag a Patrióta diszkóban kirobbant verekedésben vett részt, az utcán – ahol Marian Cozma kézilabdázót leszúrták – jelen sem volt.

Közölte: Pál Gábor a diszkóban sem “szállt be” azonnal a verekedésbe, hanem csak azt követően, hogy látta, Raffael Sándor elsőrendű vádlottat egy üveggel fejbe vágták. Hozzátette, hogy védence ekkor sem Cozmát támadta, hanem a Raffaelt üveggel fejbe vágó Ivan Pesic kézilabdázót lökte meg, ezt bizonyítják a kamerák felvételei is.

A védő kitért arra, Pál Gábort megrúgták, emiatt a vádlott néhány méternyit “csúszott a padlón”, ez a durva támadás indította arra, hogy felkapjon egy széket. Lehner Béla szerint Pál Gábor azt vélelmezte, hogy Marian Cozma rúgta meg, ezért a székkel – szerinte közepes erővel – háromszor megütötte az álló helyzetben lévő sportolót. A padlóra került Cozmát viszont a székkel egyszer sem ütötte meg – hangoztatta az ügyvéd, a vádbeli állítással szemben.

Hozzátette: Pál Gábor a széket ledobta, s a földön fekvő Cozmát egyszer ököllel mellkason ütötte. Hivatkozott arra is, hogy Pál esetében “kitartó szándékról vagy a többiekkel való szándékegységben cselekvésről” nem lehet szó.

Az ügyvéd rámutatott arra, hogy Pál Gábor az eljárás kezdete óta őszinte megbánást tanúsított, vallomásaival segítette a nyomozóhatóság és a bíróság munkáját, s bocsánatot is kért a tette miatt.

Lehner Béla közölte: azt nem lehet védence terhére róni súlyosbító körülményként, hogy a sértett közismert élsportoló volt, ugyanis “nem lehet különbséget tenni áldozat és áldozat között”. Az ügyvéd azt mondta: egy székkel való közepes erejű ütés nem alkalmas életveszély okozására, még a súlyos testi sértésnek is csak a kísérlete jöhet szóba. A védő az ügyész indítványánál jóval enyhébb büntetés kiszabását kérte védencére.

Megtartotta a védőbeszédet hétfőn Antalik László, a hetedrendű vádlott védője is. Krisztiani István budapesti ügyvéd azt mondta: nem lehet bűnpártoló az, aki nem tud a bűnről. Mint hozzátette, Antalik László adott ugyan 150 ezer forintot a barátjának, Németh Győző másodrendű vádlottnak, s az is igaz, hogy elkísérte őt és Raffael Sándort az országhatárig (Hegyeshalomig), de előttük ment kocsival. A nyugatra távozók azonban nem közöltek vele semmit a külföldre menetelük okáról, különösen nem a Veszprémben történtekről – érvelt az ügyvéd, megjegyezve: Antalik Budapestre visszaérve a híradásokból és az internetről szerzett csak tudomást arról, mi történt előző éjszaka Veszprémben. Az ügyvéd védence felmentését kérte az emberölés bűntettében való bűnpártolás vádja alól.

A tárgyalás szerdán folytatódik, további védőbeszédekkel.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.