Ódor Bálint európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár meghívására 2011. május 30-án Budapesten találkoztak a jelenlegi spanyol-belga-magyar és a következő lengyel-dán-ciprusi trióelnökség európai igazgatói. Az egyeztetések célja az volt, hogy előkészítsék a két trió közötti zökkenőmentes átadás-átvételt.

2011. július 1-jén a lengyel-dán-ciprusi trió következik a tanácsi elnökségek sorában. A belga, spanyol és magyar fél megosztotta kollégáival a trión belüli együttműködés és a féléves soros elnökség lebonyolítása közben szerzett tapasztalatait. A tagállamokat az európai igazgatók képviselték, vagyis azok a magas rangú köztisztviselők, akik a tagállamokban az uniós ügyek igazgatási szintű koordinációjáért közvetlenül felelnek.

A spanyol-belga-magyar elnökségek közti szoros együttműködés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a 18 hónapos trióprogramban szereplő prioritásos területek mindegyikén sikerült jelentős előrehaladást elérni” – mondta az európai igazgatók találkozója előtt Ódor Bálint az eu2011.hu kérdésére válaszolva.

Maradjon parlamentbarát a soros elnökség

A következő, lengyel-dán-ciprusi trió európai igazgatói különösen arra voltak kíváncsiak, hogyan működött az új uniós intézmények – az Európai Tanács elnöke és az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője – és a soros elnökség közötti mindennapi munkakapcsolat. A spanyol-belga-magyar trió volt ugyanis az első, amely teljes mértékben a lisszaboni szerződés szabályai szerint látta el feladatait. A magyar államtitkár-helyettes különösen az Európai Parlamenttel való jó viszony és szoros egyeztetés fontosságát ajánlotta a következő trió figyelmébe.

A magyar európai igazgató kollégáival áttekintette a magyar elnökség hátralevő időszakának legfontosabb kihívásait, és azon ügyek állását is, amelyeket a következő triónak kell továbbvinnie. Mindenki egyetértett avval, hogy az Uniónak alapvető érdekében áll június végéig lezárni a gazdasági kormányzás reformfolyamatát, és méltatták, hogy a magyar elnökség ennek érdekében feszített tárgyalási tempót diktál.

Az egységes piac megerősítése kulcskérdés

A lengyel, a dán és a ciprusi európai igazgatók egyaránt elkötelezettséget mutattak az egységes piac megerősítése iránt, és üdvözölték, hogy a versenyképességi miniszterek május 30-án egyöntetűen támogatták a magyar elnökség által előkészített következtetéseket, és ezzel megnyitották az utat a konkrét lépések előtt. Ódor Bálint hangsúlyozta, a tagállamok támogatása különösen annak tükrében fontos, hogy az egységes piac idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.

Artur Harazim lengyel európai igazgató és triópartnerei biztosították a résztvevőket, hogy nem hagyják veszni az energiapolitika lendületét sem. Az Európai Tanács február 4-i ülésén áttörésértékű megállapodás született: a tagállamok vállalták, hogy 2014-ig kialakítják az egységes uniós energiapiacot. A következő trió mind az energiahatékonyság, mind az energiabiztonság terén jelentős előrelépéseket akar elérni. Ennek érdekében 2011 végéig záródokumentumot (következtetéseket) elfogadását szorgalmazzák az EU és harmadik országok közötti energetikai kapcsolatokról.

2012-ig kell az egységes menekültrendszer

A lengyel-dán-ciprusi európai igazgatók ismételten leszögezték, hogy a közös európai menekültügyi rendszer kapcsán nem tágítanak 2012-es céldátumtól, és még ebben az évben lezárják a nyitott vitákat. Ódor Bálint üdvözölte ezt a törekvést, és biztosította partnereit, hogy a magyar elnökség a Bel- és Igazságügyi Tanács június 9-i ülésén is tartalmas vitát kíván folytatni az uniós külső határok, és az európai határvédelmi ügynökség, a Frontex megerősítéséről.

A lengyel-dán-ciprusi trió képviselői röviden beszámoltak a következő 18 hónapos trióprogram prioritásairól, és elmondták, várhatóan az Általános Ügyek Tanácsának június 21-i ülésén mutatják be programjuk végleges változatát. A lengyel elnökség legfontosabb prioritásai között részletesen szó volt a többéves keretköltségvetéssel és a Keleti Partnerséggel kapcsolatos feladatokról.

Az európai igazgatói találkozó egyben előkészítése volt a jelenlegi és a következő trió közötti államtitkári szintű átadás-átvételnek, amelyet 2011. június 1-jén tartanak Budapesten.