Tanúként hallgatja meg a Pest Megyei Bíróság a romák elleni támadássorozat büntetőügyében ma azt a roma házaspárt, akik négy kisgyermekükkel aludtak abban a nyíradony-tamásipusztai háznak a szobájában, amelynek ablakára két célzott lövést adtak le 2008. szeptember 5-re virradóra.

A hajdúsági település romák lakta utcájának végén álló rossz állapotú házban összesen tizenegyen, köztük hét kiskorú gyermek aludt, amikor golyós puskával belőttek az utca felőli szoba ablakán. A több darabra szakadt lövedékek sérüléseket nem okoztak.

A hat halálos áldozatot követelő, romák elleni támadássorozat büntetőügyének elsőrendű vádlottja, Kiss Árpád az ügyészség szerint magánakcióban, egyedül követte el a sérüléssel nem járt cselekményt, de ő a bíróságon és a nyomozati szakban is tagadta, hogy köze lenne ehhez a támadáshoz.

A 2008. szeptember 5-ére virradóra történt lövöldözés volt a romák elleni támadássorozat harmadik bűncselekménye. Kiss Árpád a nyíradonyi lövöldözést megelőző július 21-i galgagyörki, és az augusztus 8-i piricsei támadást elismerte, és társaként nevezte meg testvérét, a másodrendű Kiss Istvánt, és a harmadrendű Pető Zsoltot, és bevallotta, hogy a majd egy hónappal későbbi, szeptember 29-i tarnabodi lövöldözést és Molotov-koktélos támadást is ők követték el.

A többi, sérüléssel és halállal végződött támadások elkövetését viszont továbbra is tagadják.

A büntetőügy négy vádlottját – a Kiss-testvéreket és munkatársaikat, Pető Zsoltot és Csontos Istvánt, aki a 2009. április 22-i tiszalöki és az augusztus 3-i kislétai gyilkosságoknál bűnsegéd volt – az ügyészség aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel, csoportosan elkövetett fegyveres rablással, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel vádolja.