Ezúttal is nagyon aktív volt a romastratégia témájában az Európai Parlament illetékes bizottsága – mondta meghallgatása után Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára az MTI-nek.

Kiemelte, hogy minden párt képviselői egyetértettek: kockázat volt abban, hogy a magyar kormány prioritásként vállalta a témát ebben a félévben, de az elnökség sikerre vitte.

Reményét fejtette ki az államtitkár, hogy a témáról a magyar elnökség végeztével sem feledkezik meg az unió.

Balog Zoltán azt is fontosnak mondta, hogy a meghallgatáson többen elismerték a magyar nemzeti lépéseket is, hiszen – mint fogalmazott – egy ország akkor hiteles uniós szinten romaügyben, ha otthon is jól csinálja a dolgát. Kiemelte ezen a téren az Országos Roma Önkormányzattal nemrégiben kötött megállapodást.

A kritikus megjegyzések között megemlítette azt, amely szerint az elnökség nem domborította ki teljes mértékben a témának az emberi jogi vetületét. Úgy vélte azonban, hogy az unióban erről már eddig is sokat beszéltek, vannak is rá uniós jogszabályok, ugyanakkor a munkáról, a tanulásról és az egészségi állapotról eddig kevesebb szó esett.

Gyöngyöspatával kapcsolatban Balog Zoltán az ülés után megismételte azt az álláspontját, hogy a kormány megtette, amit megtehetett az ügyben.