Az Európai Parlament csütörtökön nem fogja elfogadni első olvasatban a gazdasági kormányzás megerősítését célzó hatos jogszabályi csomagot, bár szavaz annak részelemeiről – értesült a BruxInfo.

Az EP elégedetlen a Tanács ajánlatával és még egy esélyt ad az állam- és kormányfőknek, hogy javítsanak az ajánlaton.

Egyre bizonyosabbnak tűnik, hogy a magyar elnökség erőfeszítései ellenére mégsem sikerül majd június vége előtt véglegesen lezárni a jogalkotást a gazdasági kormányzás megerősítéséről szóló hatos jogszabályi csomagról.

Egy nappal a pénzügyminiszteri tanács utolsó ajánlatát követően a BruxInfo értesülései szerint az Európai Parlament kedden úgy dönt, hogy ebben a formában nem fogadja el az alkut. A képviselők ezért a csütörtöki plenáris ülésen ugyan szavazni fognak majd a csomag egyes elemeiről, a végszavazást viszont elhalasztják, vagyis nem fejezik be az első olvasatot. A BruxInfónak nyilatkozó parlamenti források szerint ezzel még egy esélyt kínálnak fel az állam- és kormányfőknek, hogy a csütörtöki és pénteki uniós csúcson javítsanak az ajánlatukon és vegyék figyelembe a képviselők eddig nem orvosolt igényeit.

Ha így történik, ez egyúttal azt is jelenti majd, hogy mivel az első olvasatra csak a júliusi plenárison kerülhet sor legkorábban, a magyar elnökség alatt már nem sikerül rövidre zárni a jogalkotást.

A képviselők megítélése szerint a Tanács hétfői ajánlata több pontban is visszalépést jelent a magyar elnökséggel múlt héten kitárgyalt szöveghez képest. A fordított többségi szavazás esetében gyengének tartják a Tanács által kompenzációként felkínált felülvizsgálati klauzulát, mert nem látnak garanciát arra, hogy ez tényleg átállást eredményez majd a jövőben erre a szavazási módra.

A Tanács a Parlament szerint a magyarokkal kötött megállapodásból azt a részt is kivette, ami a makrogazdasági egyensúlytalansági eljárás során szimmetrikusan kezelte volna a folyó fizetési mérleg deficittel, illetve többlettel rendelkező országokat. Végül a gazdasági párbeszédnél felkínált új formula is elmarad attól, amit a képviselők szükségesnek tartanak.

Martonyi János kedden az általános ügyek tanácsának ülését követően közölte, hogy a fordított minősített többségi szavazás maradt az egyetlen nyitott kérdés és a magyar elnökség elvégezte a munkáját.Nem akarjuk megelőlegezni a végeredményt, de optimisták vagyunk és reménykedünk” – tette hozzá a magyar külügyminiszter.