A szakmai képesítések elismeréséről szóló irányelvvel kapcsolatban kéri ki az érdekeltek véleményét a Bizottság; a hozzászólásokat szeptemberig lehet eljuttatni a testülethez.

Az Európai Bizottság könnyebbé tenné az uniós szakemberek számára, hogy ott helyezkedhessenek el, ahol szükség van képességeikre, ennek érdekében pedig korszerűsíteni szeretné a szakmai képesítések elismeréséről szóló irányelvet.

A szerdán közzétett Zöld Könyv a mobilitás javításának új megközelítési módjait kidolgozva vázolja fel a lehetséges előrelépési útvonalakat. A belső piaci rendszerhez szorosan kapcsolódó szakmai kártya bevezetése például a Bizottság szerint jelentősen megkönnyítené a szakemberek számára, hogy képesítésüket más tagállamban is gyorsan elismertessék.

A dokumentum kitér a szakmai képesítések részleges elismerése elvének alkalmazására, és az információkhoz és az e-kormányzati szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférés kérdéseire is, emellett tisztázná a nyelvtudással kapcsolatos szabályokat, és korszerűsítené bizonyos egészségügyi szakmák esetében a képzési minimumkövetelményeket.

Az érdekeltek szeptember 20-ig tehetik meg észrevételeiket. A konzultációs dokumentum ide kattintva érhető el.