Az Országgyűlés jövő héten egynapos ülést tart, a képviselők július 4-én, hétfőn összesen tíz törvényjavaslat, illetve jogszabály-módosítás elfogadásáról dönthetnek. A házbizottság döntése értelmében a parlament szeptember 12-én folytatja július 11-én véget érő munkáját.

Az Alkotmánybíróság elnökének – titkos szavazással történő – megválasztására hétfőn, a napirend előtti felszólalások után kerülhet sor – közölte Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke. A képviselők ezt követően dönthetnek, egyebek mellett, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvényjavaslatról, továbbá az egyes közlekedési tárgyú, valamint a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásával összefüggő jogszabályok módosításáról. Szintén zárószavazás várható az egyes agrár- és környezetvédelmi tárgyú törvények változtatásáról, illetve a módosító javaslatokról határozhatnak az egyházügyi törvény esetében. Utóbbi ügyben a Jobbik a házbizottság ülésén jelezte, név szerinti szavazást kérnek az egyik módosító indítványról.

A Ház szintén hétfőn dönthet a cukorgyárak privatizációját vizsgáló parlamenti bizottság felállításáról, a frakcióknak legkésőbb péntekig kell leadniuk ezzel összefüggő személyi javaslataikat – húzta alá az Országgyűlés sajtófőnöke.

A határozathozatalokat követően két részletes vita kezdődhet: a képviselők a budapesti Kossuth tér rekonstrukciójáról szóló országgyűlési határozati javaslathoz, illetve a katasztrófavédelemmel összefüggő törvényváltoztatásokhoz benyújtott módosító javaslatokról mondhatják el véleményüket.

Az Országgyűlés sajtófőnökének tájékoztatása szerint a Ház július 11-én, szintén egynapos üléssel fejezi be nyári rendkívüli ülésszakát, a parlament ezt követően szeptember 12-én tartja az őszi ülésszak első ülését.