Az európai integráció előmozdítójaként, az európai alapértékek fáradhatatlan szószólójaként emlékeznek az EU politikusai a hétfőn 98 éves korában elhunyt Habsburg Ottóra.

Hétfőn 98 éves korában elhunyt Habsburg Ottó. José Manuel Barroso bizottsági elnök szerint személyében egy nagyszerű európai távozott közülünk, aki fontos impulzusokkal látta el az európai integrációt. Közleményében a Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy Habsburg Ottó hosszú éveken keresztül az Európai Parlament tagja, majd korelnöke volt, ebbéli minőségében hozzájárult az európai sikertörténethez, a Páneurópai Unió elnökeként pedig a vasfüggöny megnyitásához, és a megosztott kontinens békés újraegyesítéséhez.

„Különösen emlékezni fogok a totalitarizmus minden formájával szembeni, és az európai alapértékek melletti erőteljes fellépésére” – húzta alá Barroso, aki szerint Habsburg Ottó európai elkötelezettsége mindenki számára politikai példaként szolgálhat, különösen a nehéz időkben.

Az Európai Néppárt frakcióelnöke, Joseph Daul szerint Habsburg Ottómindenki másnál jobban testesítette meg az európai integráció történelmét, kiemelve, hogy az európai integráció kezdetétől fogva egészen a páneurópai piknikig sikeres volt a határok leküzdésében, és abban, hogy az európaiaknak utat tudott mutatni a közös jövő felé. A néppárti frakció személyében „egy igaz európait, a demokrácia és a szabadság elkötelezett harcosát, és egy nagyon jó barátot” gyászol.

Budapesten, az Országgyűlés EU-elnökségi munkacsoportjának hétfői záróülésén egyperces néma felállással emlékeztek a hétfőn elhunyt Habsburg Ottóra, aki Martonyi János szavai szerint nagy szerepet játszott az európai integrációban.