A népegészségügyi termékadó jelentősen hozzájárulhat a lakosság egészségtudatos táplálkozásához, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), illetve az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) üdvözli az adó bevezetésének tervét.

Az ÁNTSZ csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a magyar gyermekek akár négyszer, míg a felnőttek legalább háromszor több sót fogyasztanak az ajánlott mennyiségnél, pedig alacsonyabb sófogyasztással számos haláleset megelőzhető lenne.
A tisztiorvosi szolgálat emlékeztetett arra, hogy a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztika élén. Ennek hátterében pedig a magas vérnyomás áll, amely Magyarországon jelenleg több mint két és fél millió embert érint. Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a magas sóbevitel – hangsúlyozta az ÁNTSZ.
Ennek kapcsán felhívták a figyelmet: a sóbevitel nagyobb része a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából származik és csak kisebb hányada ered a főzés során hozzáadott sóból vagy az asztali sózásból.

Felidézték, hogy 2008-ban Magyarország csatlakozott az Európai Bizottság sócsökkentő keretprogramjához. Ennek részeként az ország azt vállalta, hogy négy év alatt az élelmiszerek sótartalmát átlagosan 16 százalékkal csökkenti a széles körben fogyasztott élelmiszercsoportok körében. Így a népegészségügyi termékadó bevezetésének tervét is üdvözli az ÁNTSZ, valamint az OÉTI.

Az MTI megkeresésére hétfőn az egészségügyért felelős államtitkárság azt közölte: a népegészségügyi termékadó bevezetésétől a magyar lakosság egészségi állapotának javulását és az egészséges táplálkozás irányába való elmozdulást várja a szaktárca.
Font Sándor és Kovács József fideszes képviselők június végén nyújtották be az Országgyűlésnek a népegészségügyi termékadóról szóló, hamburgeradó néven ismertté vált törvényjavaslatot. Az új adónemet az eredeti javaslat szerint szeptember 1-jével öt termékcsoportra vetnék ki. A cukrozott és 25 százaléknál kevesebb gyümölcsöt tartalmazó üdítőitalok adója literenként 5 forint, a cukrot és koffeint is tartalmazó energiaitaloké viszont 250 forint lenne. A szilárd termékek közül az előrecsomagolt sütemények adója kilogrammonként 100 forint, a sós snackeké 200, az ételízesítőké 500 forint lenne.