1,2 milliárd forintnak megfelelő értékpapírt foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága pénzügyi nyomozói egy közelmúltban feltárt bűnügy kapcsán.

Az érintett elkövetői kör egy romániai gazdasági társaság nevében vásárolt fel nagy mennyiségű gabonát azzal a látszattal, hogy külföldön értékesíti, a szállítmányok azonban soha nem hagyták el Magyarország területét. Az áru kiszállítását ugyanis hamis fuvarlevelekkel igazolta egy magyar állampolgár által vezetett szlovák cég, miközben a nettó értéken vásárolt gabonát valójában belföldön adták el általános forgalmi adóval növelt áron. A belföldi értékesítéssel keletkező áfafizetési kötelezettséget kijátszva, az elkövetők több mint félmilliárd forinttal rövidítették meg a költségvetést.

A pénzügyi nyomozók egyszerre ötven helyszínen tartottak házkutatást, három főt elfogtak és gyanúsítottként kihallgattak adóbevételt különösen nagy, vagy azt meghaladó mértékben csökkentő adócsalás bűntett gyanúja miatt. Az érintett cégek bankszámláján tartott hat és félmillió dollárnyi, azaz 1,2 milliárd forintnak megfelelő összegű értékpapírt biztosítékként lefoglalták.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság elrendelte az elkövetők előzetes letartóztatását. Az adócsalók 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.