Fontos, hogy a társadalom a fiatal szülők, édesanyák mellé álljon, a gyermeknevelést lelkiekben és gondolatban is segítsék – hangsúlyozta a Népesedés Világnapja alkalmából hétfőn tartott sajtótájékoztatón Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a Szent Imre Kórházban.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium csatlakozott a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomhoz. Mostantól minden édesanya a kórházban kézhez kap egy ajtódíszt – Simon András grafikájával -, melyet bejárati ajtajára függesztve jelezheti a külvilágnak gyermeke megszületését, családja örömét.

Annak a boldogságnak, örömnek és sok-sok nehézségnek egy szeletét láthatjuk itt, amely a gyermekek születésével, felnevelésével jár – mondta az államtitkár, majd hozzátette: lehetőleg minél több gyermek vállalására kell bíztatnunk az édesanyákat, a családokat. El kell érnünk, hogy ne csak az anyagi támogatás legyen fontos a gyermekvállalásban. Az egyes törvényi szabályozások és anyagi támogatások helyett, az érzelmek, gondolatok és a társadalom támogatása a fontos – emelte ki Soltész Miklós.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom képviselője elmondta: szeretnénk feleleveníteni azt a régi néphagyományt, amikor a kisgyermekes háztartásokat egy egész közösség segíti, hiszen egy kisbaba érkezése az adott közösségnek is örömet jelent.