Nyolc, illetve kilenc év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a Pécsi Városi Bíróság szerdán nem jogerősen azt a két férfit, akik 2007-ben és 2008-ban uzsorakölcsönök adásával foglalkoztak Mohácson és környékén.

A bíróság Sztojka Sándort többrendbeli zsarolás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, Gojkovics Tamást emellett önbíráskodás miatt is elmarasztalta. Sztojka Sándort 8 év börtönbüntetésre, 2 millió forint pénzmellékbüntetésre, Gojkovics Tamást 9 év fegyházbüntetésre, s másfél millió forint mellékbüntetésre ítélte, és elkobozta a tőlük lefoglalt, forgótőkéül használt több millió forint készpénzt.

A két férfi több tucat, nehéz anyagi körülmények között élő, a bankoknál hitelképtelen embernek adott kölcsönt heti 40-50 százalékos kamatra. Ha határidőre az adósok nem fizettek, a tőke dupláját és annak kamatait követelték tőlük. Így fordulhatott elő, hogy a néhány tízezer forintos kölcsönből idővel több százezer forintos, vagy milliós tartozás lett.
A vádlottak sokszor életveszélyes fenyegetésekkel vették rá “ügyfeleiket” az összegek átadására, voltak, akiket bántalmaztak is. Az egyik adósuk kirabolt egy vendéglátóhelyet Mohácson, hogy törleszthesse a tartozását.
Az uzsorások ellen 2008 szeptemberében, az egyik adósuk feljelentésére indult eljárás.
A bíróság a büntetés kiszabásánál súlyosító körülményként értékelte a vádlottak többszörösen büntetett előéletét, és azt is, hogy a bűncselekményeket kiszolgáltatott emberek sérelmére követték el. Enyhítő körülmény volt a részben beismerő vallomásuk, valamint az, hogy három éve vannak előzetes letartóztatásban és kiskorú gyermekről gondoskodnak.
Az ügyész az ítélethirdetés után három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik részben felmentésért és enyhítésért fellebbeztek, így az ügy a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.