Baka András a bíróságok napján tartott pénteki, budapesti ünnepségen óvott az aktuálpolitikai célú módosításoktól, és szóvá tette, hogy nincs konzultáció, összhang a bíróságokat illetően. A Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke az eseményen díjakat adott át kiemelkedő teljesítményt nyújtó bíráknak és bírósági dolgozóknak.

A főbíró ünnepi beszédében kiemelte: az aktuálpolitikai célú módosítások rendkívül aggályosak a demokratikus jogrend szempontjából. Ha pedig anyagi eszközök elosztása, bírói vizsgálatok, előmenetel, jutalmazás befolyásolhatja az igazságszolgáltatást, az visszatérést jelent a rendszerváltás előtti kommunista adminisztrációhoz – tette hozzá.
Baka András visszatekintett a bíróságok napja alkalmából tartott két korábbi beszédére, és felidézte, hogy 2009-ben azt hangsúlyozta: a bírósági szervezet alkalmas feladatai ellátására, arra, hogy a jogállamiság garanciája legyen. Továbbá akkor visszautasította azokat a különböző oldalról érkezett támadásokat, amelyek kétségbe vonták a bíróságok pártatlanságát, függetlenségét, és széles körű konzultáció után hosszú távú koncepció megalkotását szorgalmazta.
Ezután a főbíró emlékeztetett arra, hogy tavalyi beszédében – a Fidesz-KDNP kétharmados választási győzelme után – arról beszélt: hisz abban, hogy Magyarország az európai demokráciákhoz hasonlóan szilárd jogállam, ahol a jogrendszer átalakítása nem alapulhat rögtönzéseken, személyes megfontolásokon.
Baka András a jelenre térve a napokban – a Fidesz hétvégi elnökségi ülését követően – nyilvánosságot kapott új bírósági koncepcióról csak annyit mondott: a részletek nem ismertek, ezért azt még nem lehet értékelni, ám a politikai befolyás intézményesítése mindenképpen elkerülendő.
A főbíró szólt arról is, hogy a sajtóban nap mint nap politikai támadások érik a bíróságokat, és több emberöltőn át működő szerzett jogok szűnnek meg hetek alatt.
Baka András kiemelte, hogy a bírósági munka időszerűségét, hatékonyságát csak kis mértékben a bírósági igazgatás, sokkal inkább a jogrendszer állapota befolyásolja, amelyről az Alkotmánybíróság az utóbbi időben többször is kritikát fogalmazott meg.
Az ünnepségen átadták az OIT által adományozott Juhász Andor-díjakat, illetve a címzetes legfelsőbb bírósági, táblabírói és megyei bírói címeket. A díj a Magyar Királyi Kúria egykori elnökének nevét viseli.
A bíróságok napját 2001 óta rendezik meg, most tartják a 11. alkalommal. Az OIT 2000-ben nyilvánította július 15-ét, a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját a bíróságok napjává. Az 1869. évi jogszabály deklarálta a bírói függetlenséget, a szerint a bíró csak a törvénynek van alávetve, és a szigorúan meghatározott eseteket kivéve elmozdíthatatlan és áthelyezhetetlen.