Görögország jelenlegi pénzügyi nehézségeire való tekintettel csökkenteni készül az Európai Bizottság azt az arányt, amelynek erejéig a görög államnak társfinanszírozást kell biztosítania az európai uniós támogatású beruházásokhoz.

Mint az uniós végrehajtó testület szóvivője pénteken Brüsszelben közölte, szándékaik szerint 21-ről 15 százalékra szállítják le azt a részt, amelyet az uniós finanszírozású görögországi programokból a görög államnak kell vállalnia.
José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke a múlt hónapban már felvetette, hogy az adósságválsággal Athénnak az országnak járó uniós támogatások felszabadításával is segíteni lehetne,. Görögország 2007 és 2013 között összesen 20,2 milliárd eurós uniós támogatásra jogosult – ha ehhez megfelelő beruházási terveket és elegendő társfinanszírozást tud felmutatni -, de ebből eddig még 5 milliárdnál kevesebbet vett igénybe. A bizottság meglátása szerint a társfinanszírozási küszöb csökkentésével több milliárd eurónyi uniós forrás szabadítható fel.