Bűnvádi eljárás indult Romániában Adrian Severin európai parlamenti képviselő ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy pénzt fogadott el egy törvénymódosító indítvány benyújtásáért.

A bűnvádi eljárás indítását a román korrupcióellenes ügyészség közölte pénteken, amely a nyomozati időszakra hivatkozva, nem közölt a vizsgálattal kapcsolatos egyéb részleteket.

Severint pénteken hívták be az ügyészségre, ahol közölték vele, hogy bűnvádi eljárást indítottak ellene. A mentelmi jogát június 23-án vonta meg az Európai Parlament, így lehetségessé vált a politikus elleni büntetőjogi eljárás indítása.

A volt román külügyminisztert más EP-képviselőkkel együtt a brit Sunday Times újságírói környékezték meg, akik állobbistákként 100 ezer eurót ajánlottak a képviselőnek, ha törvénymódosító indítványt nyújt be az EP-nek. Kezdeti munkájáért 12 ezer eurót fel is számolt a szociáldemokrata képviselő.

Az ügy kipattanását követően az EP szocialista frakciója kizárta soraiból Severint, bár a román képviselő visszautasította a vádat, mondván, nem sértette meg a törvényeket. Saját pártja, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) is kizárta, és követelte, hogy mondjon le mandátumáról, de a képviselő nem volt hajlandó erre.