Számos új magyar ügy érkezett az elmúlt hetekben az Európai Bíróságra, köztük olyanok is, amelyek a határok nélküli mozgást biztosító schengeni övezettel, illetve az uniós támogatásokkal kapcsolatosak.

Mint az MTI a luxemburgi székhelyű bíróság sajtóosztályán megtudta, az egyik ügyben a kishatárforgalmi megállapodások és a schengeni övezetben tartózkodás összefüggéseit kell vizsgálnia a testületnek. A kiinduló probléma, hogy egy kishatárforgalmi engedéllyel rendelkező ukrán állampolgár Záhonynál kívánt az Európai Unió területére lépni, a magyar hatóságok azonban megtagadták beléptetését, mégpedig azzal az indokkal, hogy az előző hathónapos időszakban már több mint három hónapig tartózkodott Magyarországon.

Emlékeztetett a bíróság arra is, hogy szintén a schengeni szabályozással függ össze az az eljárás, amely jelenleg is folyamatban van a bíróságon Sólyom László akkori köztársasági elnök két évvel ezelőtti szlovákiai belépésének megtagadása miatt.

Egy másik új beadvány a menekültkérdéssel foglalkozik. A szabályok szerint nem ismerhetők el menekültként azok a személyek, akik nem az ENSZ Menekültügyi Főbiztosától, hanem az ENSZ más szervétől – például a közel-keleti palesztin menekülteket segélyező és munkaközvetítő hivataltól (UNRWA) – kapnak védelmet. A libanoni UNRWA menekülttáborokból több palesztin hontalan személy érkezett Magyarországra, akiknek a tábora megsemmisült, vagy életük ott veszélyben volt. A magyar menekültügyi hatóság nem ismerte el e személyeket menekültként, de kiegészítő védelemben részesítette őket.

Az uniós támogatásokkal kapcsolatban Magyarország az Európai Bizottsággal került nézeteltérésbe. Brüsszel ugyanis még az EU-csatlakozás előtti időszakban, az úgynevezett SAPARD program keretében felvett támogatásból több mint 2,5 millió eurós összeget utólag kizárt a finanszírozásból, a magyar hatóságok késlekedésére hivatkozva. Magyarország ezzel nem ért egyet, így az uniós bírósághoz fordult.

Az utóbbi hetekben a közbeszerzések és az adózás témájában is több új ügy érkezett a luxemburgi bírósághoz, ahol jelenleg több mint harminc, Magyarországot érintő eljárás van folyamatban.