Az Európai Rendőrségi Hivatal felajánlotta, hogy egy szakértői munkacsoporttal segít a norvég hatóságoknak a terrorfenyegetések kivizsgálásában.

A pénteki norvégiai merénylet után az Europol egy olyan 50 szakértőből álló csoportot hoz létre, amely a norvég hatóságoknak segít majd a nem iszlám jellegű terrorfenyegetések kivizsgálására – írja az AP. Az Európai Rendőrségi Hivatal szóvivője, Soeren Pedersen elmondta, hogy Oslo eddig nem kérte a részükről igazságügyi szakértők bevonását, de az Europol készen áll arra, hogy segítsen.

Ismeretes, hogy pénteken egy 32 éves norvégiai férfi kettős merényletet követett el, amelyben a legutóbbi hírek szerint legalább 93 ember vesztette életét. Anders Behring Breivik hétfőn jelenik meg először a bíróság előtt; a merénylő az előzetes hírek szerint nyilvános meghallgatást akar.

A Wikileaks által korábban kiszivárogtatott diplomáciai iratok szerint az Egyesült Államok – Norvégia kapcsán – már korábban a bevándorlásellenesség és antiszemitizmus fokozódására hívta fel a figyelmet, egyúttal pedig a norvégiai hírszerzés tevékenységét bírálta.

Biztonságpolitikai szakemberek szerint azonban egyelőre még korai lenne megmondani, hogy a támadás hátterében a fentiekkel megegyező motivációk húzódtak volna meg, mint ahogy azt is, hogy a merénylő kapott-e bármiféle támogatást szélsőjobboldali csoportoktól.

Az Europol szóvivője szerint a felállítandó munkacsoport tevékenysége a Norvégiával szomszédos országokra is kiterjedhet, és a tervek szerint a következő hetekben kezdi meg a működését.