Az EU nem ért egyet, hogy a koszovói rendőrség elfoglalt két határátkelőhelyet, és arra kéri Belgrádot és Pristinát, hogy a tárgyalóasztal mellett oldják meg nézeteltéréseiket.

Az Európai Unió kedden bírálta, hogy a koszovói rendőrség elfoglalt két átkelőhelyet a Szerbiával közös határon. „Úgy gondoljuk, hogy az előző éjszaka a koszovói hatóságok által végrehajtott akció nem segített semmiben” – idézte az Agence Europe Catherine Ashton külpolitikai főképviselő szóvivője, aki hozzátette: a koszovóiak a műveletről előzetesen nem egyeztettek sem az EU-val, sem a nemzetközi közösséggel, „és mi nem helyeseljük azt”.

Az EU a feszültség csökkentését szorgalmazta, és azt szeretné, hogy „oda térjenek vissza, ahol az eszkaláció előtt voltak”.

A koszovóiak azért döntöttek az átkelőhelyek elfoglalása mellett, mert így akarták megakadályozni a Szerbiából érkező importot, tiltakozásul amiatt, hogy Belgrád még három éve kereskedelmi embargót vezetett be.

Mindez azért is kellemetlen az EU-nak, mert az utóbbi időben több jel is arra mutatott, hogy a két ország végre talán normalizálni tudja az egymás közötti kapcsolatait. Koszovó és Szerbia július elején így több olyan megállapodásnak is zöld jelzést adott, melyek nagyban megkönnyíthetik az átlagemberek mindennapjait.

A múlt hétre tervezett új tárgyalási fordulót azonban elhalasztották, miután világossá vált, hogy egyelőre nincs lehetőség az előrelépésre. Ashton szóvivője most arra biztatta Belgrádot és Pristinát, hogy a tárgyalóasztal mellett oldják meg nézeteltéréseiket.