A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint szigorúbb fellépésre van szükség a köztéri rendezvényekkel szemben, hogy visszaszorítsák a helyenként állandósult éjszakai zajongást.

Fülöp Sándor hivatala szerdán az MTI-vel azt közölte: az ombudsman szerint nem engedhető meg, hogy a közterületeken tartott rendezvények zaja sértse az egészséges környezethez való jogot.

Az országgyűlési biztos átfogó vizsgálatban elemezte, megelőzhetők-e a fesztiválok és más rendezvények zavaró hatásai, miután azokkal kapcsolatosan 2008 és 2011 között számos panasz érkezett.

Egyértelművé vált, hogy az egyedi visszásságok oka a jogi szabályozás gyengéi, illetve a szigorú ellenőrzés és hatósági fellépés hiánya” – állapította meg Fülöp Sándor.

Véleménye szerint az egészséges környezethez való jog védelme, vagyis a túlzott mértékű zajjal szembeni fellépés az önkormányzatok dolga, annak érvényesítésére a helyi rendeletekben garanciákat kell kidolgozni, ugyanakkor a rendezvény szervezője visel felelősséget azért, hogy a rendezvény ne sértse a zajvédelmi előírásokat.

Elfogadhatatlan, ha egy adott területen rendszeresen, rövid időközönként ismétlődve, éjszakába vagy akár hajnalba nyúlóan tartanak rendezvényeket. Ez ugyanis – akár hónapokon keresztül – lehetetlenné teszi a környéken lakók pihenését” – hangsúlyozta, hozzátéve: a zaj állandósulása már az alapjog lényegi tartalmának sérelmét jelenti, visszásságot eredményez tehát az olyan szabályozás, illetve az olyan hatósági gyakorlat, amely erre lehetőséget ad.

Az ombudsman szerint a közterületi rendezvényekről nem szerződésben, hanem engedélyezési eljárás keretében kell rendelkezni; alapos körültekintéssel és a környező lakosság bevonásával kell eljárni. Indokolt a részletes technikai feltételek meghatározása is, például elő lehet írni határértéket, hangárnyékoló eszközök alkalmazását, meg lehet határozni, pontosan milyen teljesítményű hangerősítőből meddig és mennyit lehet használni – tette hozzá.

Fülöp Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a közterületi rendezvényeket, azok jogszerűségét folyamatosan ellenőrizni kell, jogsértés esetén következetesen érvényesíteni kell a közigazgatási és a szabálysértési jogkövetkezményeket, intézkedni kell akár a rendezvény megtiltásáról is.