Nem fogadja el az új rendvédelmi életpályamodellt a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) – mondta az érdekképviselet főtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Bárdos Judit egyebek mellett a hatvanezer embert érintő átalakítást megelőző hatástanulmány elkészítését hiányolta. A főtitkár visszalépésnek nevezte, hogy a jövőben az érettségi megszerzése nem lenne feltétele a rendszerbe való belépésnek. Hozzátette: az érdekképviselet 2011 végén rögzítené a belügyi dolgozók átlagkeresetét, mert az ígért béremelést csak így lehetne pontosan kiszámolni.

Az MTI megkereste a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnökét, aki szintén részt vett a Belügyminisztériummal folytatott tárgyalásokon. Árok Kornél elmondta, hogy nem tudják elfogadnia a tárca elképzeléseit az új életpályamodell kialakításáról, valamint a nyugdíjazás szabályozásáról.

A dokumentumból kiderül, hogy a kormány csak 2014-re tervez béremelést az ágazatban, ami elfogadhatatlan, hiszen arra még tavaly ígéretet tett – fűzte hozzá.

A Belügyminisztérium szerdán zárta le a március óta tartó egyeztetést a rendvédelmi szakszervezetekkel az új életpályamodell kialakításáról, valamint a nyugdíjazás szabályozásáról. A szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a BM figyelembe veszi a szakszervezetek javaslatait, és így terjeszti elő törvényjavaslatát.